Adrian Câciu, despre planul pe 7 ani de reducere a deficitului: Nimeni nu amână sau anulează investițiile

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor din România

Sursă: Facebook, Guvernul României

România va prezenta Comisiei Europene un plan pe șapte ani de reducere a deficitului, a precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Măsurile vor fi axate pe reducerea cheltuielilor și creșterea veniturilor, ceea ce va contribui la consolidarea economică a României pe termen lung.

România pregătește un plan de reducere a deficitului pe șapte ani

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat miercuri că România are nevoie de un plan de reducere a deficitului pe o perioadă de șapte ani, în contextul cheltuielilor mari de investiții pe care țara nu își dorește să le amâne sau să le anuleze.

Acest plan va fi negociat cu Comisia Europeană și are ca scop menținerea unui echilibru fiscal-bugetar, în conformitate cu obiectivele Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Planul va fi prezentat coaliției până pe 15 octombrie

Câciu a explicat că planul pe șapte ani va include reforme care nu ar trebui să fie surprinzătoare, deoarece multe dintre acestea sunt deja prevăzute în PNRR. Ministrul a confirmat că documentul va fi prezentat coaliției de guvernare până pe 15 octombrie, urmând să fie aprobat și trimis la Comisia Europeană.

„România are nevoie de un plan pe şapte ani, având în vedere că are cheltuieli de investiţii foarte mari, pe care nu cred că cineva din ţara asta îşi doreşte să le amâne sau, eu ştiu, să le anuleze, dacă vreţi. Probabil că există în zona politică această teamă de asumare.

Acest plan pe şapte ani vine cu o serie de reforme pe care, de altfel, cum să vă spun, n-ar trebui să surprindă pe nimeni, ele sunt prinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a precizat Adrian Câciu.

Negocieri cu Comisia Europeană

Planul ce urmează a fi trimis la Comisia Europeană va reprezenta o primă evaluare, urmată de negocieri tehnice care ar putea dura până în aprilie 2025. Câciu a subliniat că România nu este singura țară aflată într-o procedură de deficit excesiv și că toate statele membre vor trece printr-o evaluare a Comisiei Europene în cadrul ECOFIN în 2025.

„Este un plan, până la urmă, generic. Este prima evaluare pe care o trimitem, după care vor fi, evident, negocierile tehnice cu Comisia, care pot dura până în aprilie 2025, când va fi de fapt ultima ajustare din partea Comisiei cu privire la toate statele membre”, a explicat Câciu.

SURSA FOTO: Dreamstime

Măsuri de consolidare fiscală

Ministrul Adrian Câciu a subliniat importanța măsurilor de consolidare fiscal-bugetară, care includ reducerea cheltuielilor nenecesare și creșterea colectării veniturilor prin digitalizarea ANAF. Câciu a menționat că, deși cheltuielile publice au fost bugetate la un nivel superior față de alți ani, calitatea serviciilor publice trebuie îmbunătățită.

„Trebuie continuată această reducere a cheltuielilor pe instituţiile care încă o dată vin şi suplimentează bugete pe cheltuielile nenecesare, axat pe ceea ce înseamnă marile servicii publice, care trebuie reformate în continuare şi trebuie să-şi crească calitatea. După cum vedeţi, sunt bugetate, spre deosebire de alţi ani, sunt bugetate la un nivel superior”, a precizat ministrul.

Adrian Câciu a mai punctat că „încă avem de lucru la calitatea serviciilor publice, pe de o parte, şi, pe de altă parte, creşterea colectării veniturilor statului în continuare, acest demers de digitalizare a ANAF trebuie să-şi vadă, dacă vreţi, amprenta în realitate şi trebuie să vedem acolo nu 0,5 puncte procentuale cât am avut în primul semestru, din punctul meu de vedere de fost ministru de Finanţe, ci chiar 2 – 3 puncte procentuale anul viitor din venituri recuperate din digitalizare, dacă tot facem acest efort”.