Proiectul legii bugetului pe 2022 este construit pe investiţii de 7% din PIB şi vine cu foarte multă provocare pentru toţi miniştrii, a declarat vineri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
„Luni vom prezenta proiectul legii bugetului aşa cum a fost aprobat de Guvern. Vă rog să-mi permiteţi să nu comentez în acest moment sume sau limite. Pot să vă spun că este construit pe investiţii de 7% din PIB. Pot să vă spun că discuţiile s-au închis cu ministerele. Pot să vă spun că, la fel ca la orice buget, nu există neapărat zâmbet şi nici satisfacţie, dar există foarte multă provocare în faţă pentru toţi miniştrii”, a spus Câciu.
Întrebat dacă proiectul adoptat în Parlament va fi cel care iese din Guvern sau vor fi acceptate amendamente, ministrul Finanţelor a răspuns că, atâta timp cât se găsesc surse de finanţare şi nu se iese din nivelul de deficit asumat prin legea plafoanelor, „evident Parlamentul este suveran”.
Adrian Câciu, despre deficitului excesiv
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a menţionat că România îşi va menţine traiectoria de reducere, în cadrul procedurii de deficit excesiv în anul 2022.
„România, în anul 2022, îşi va menţine traiectoria de reducere, în cadrul procedurii de deficit excesiv, reducerea deficitelor. Astfel că deficitul pe anul 2022 în termeni cash va fi 5,84%, iar deficitul pe ESA va fi 6,2%, aşa cum este angajamentul asumat în faţa Comisiei Europene. Din perspectiva plafonului pentru cheltuieli de personal, acesta se va reduce ca pondere în PIB şi va fi de 8% din PIB, faţă de 9,4% în 2021″, a spus Câciu, la finalul şedinţei de Guvern.
De asemenea, plafonul pentru datoria guvernamentală exprimat ca pondere în PIB conform metodologiei UE pe anul 2022 este de 49,8% din PIB, iar plafonul de garanţii pentru programe guvernamentale pentru anul 2022 este de 30 de miliarde de lei.
Câciu a precizat că deficitul structural este estimat la 5,71% din PIB, ceea ce reprezintă o continuare şi în anul 2022 a ajustării acestui deficit către obiectivul bugetar pe termen mediu început în 2021.