Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a recunoscut că este complicat „să digitalizezi dintr-o dată” o instituție precum ANAF-ul. Totuși, nu se va renunța la digitalizarea Fiscului.
Digitalizarea ANAF-ului nu este atât de simplă pe cât pare
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a recunoscut că este nevoie de digitalizarea ANAF, chiar dacă nu se poate face dintr-o dată.
El crede că ministrul de Finanţe, Marcel Boloș, ar trebui să aibă un dialog amplu despre acest subiect cu specialiştii din mediul privat.
Adrian Câciu a făcut apel la „un front comun” în acest sens. Crede că trebuie să se pună „capul la contribuţie”. Dacă se va renunţa la digitalizare acum, Câciu nu crede că guvernele viitoare se vor mai ocupa vreodată de acest aspect.
Momentan, oficialii români așteaptă „efectele acestei digitalizări începute la ANAF”. Ar trebui ca, în următoarele luni, să vedem aceste efecte şi să mai avem o serie de facilităţi care pot fi atent ajustate, astfel încât „să nu-ţi creeze un efect toxic în economie, să nu se închidă companii, să nu se reducă locuri de muncă”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
„Ceea ce e cel mai important este să facem toţi un front comun şi acolo unde mai sunt lucruri de adaptat pe digitalizare, ANAF, că sunt lucruri de adaptat… Trebuie să recunoaştem că e complicat să digitalizezi dintr-o dată o astfel de instituţie.
Haideţi să punem capul la contribuţie. Chiar ministrul de Finanţe să aibă un dialog mai amplu cu tot ce înseamnă mediul de afaceri şi mediul social”, a zis Adrian Câciu, marți seară, într-o intervenție TV.
Cum ar trebui să se realizeze digitalizarea Fiscului?
El a explicat cum ar trebui să se realizeze digitalizarea Fiscului. Potrivit spuselor sale, în piaţa privată sunt foarte mulţi specialişti, care au spus „lucruri foarte de bun simţ” şi despre e-Factura, e-TVA, e-Transport: „Trebuie puse toate în zona aceasta.”
Adrian Câciu nu vrea să se renunțe la digitalizarea Fiscului, ci vrea să se facă într-un mod înțelept, astfel încât să nu trebuiască „să punem o povară fiscală pe cei care plătesc”.
„Haideţi să aducem acele venituri care lipsesc din economia noastră sau din economia fiscală fiscalizată, să le aducem şi să le folosim la aceste investiţii, co-finanţări”, a adăugat el.