Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a reacţionat după decizia luată de către agenţia Standard & Poor's cu privire la ratingul suveran al României. „Este un semnal extrem de important”, spune şeful Finanţelor.
Mesaj de ultimă oră din partea ministrului Finanţelor, Adrian Câciu (PSD), în contextul comunicatului Standard & Poor’s privind România!
Adrian Câciu: Încă o dovadă că politicile noastre publice de finanțare a economiei au fost corecte
Reamintim că, sâmbătă dimineaţă, Ministerul Finanţelor a anunţat că agenţia de rating Standard & Poor’s reconfirmă ratingul suveran al României și menține perspectiva stabilă. Decizia S&P a fost luată vineri, 15 aprilie.
„Faptul că agenția Standard & Poor’s reconfirmă ratingul suveran al României și menține perspectiva stabilă reprezintă încă o dovadă că politicile noastre publice de finanțare a economiei au fost corecte.
Este un semnal extrem de important că soluțiile actualei guvernări de contracarare a efectelor crizei energetice și ale războiului din Ucraina dau investitorilor motive de încredere că economia românească va depăși cu bine această perioadă complicată pe care o parcurge întreaga Europă.
Pentru mine și colegii din Ministerul Finanțelor semnalul dat de Standard & Poor’s înseamnă o confirmare că eforturile de a lansa noi programe de sprijin pentru companiile românești sunt apreciate.
De aceea, după lansarea programului “Sprijin pentru România”, vom continua să muncim pentru a finaliza cât mai repede întreg cadrul de susținere financiară a firmelor locale.
Finanțăm economia pentru a susține toată România!”, este mesajul postat de Adrian Câciu, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.
Decizia luată de Standard & Poor’s cu privire la România
Agenția Standard & Poor’s a reconfirmat, vineri, 15 aprilie, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă.
În opinia agenției, ratingul României este susținut de statutul de membru al Uniunii Europene și accesul robust la finanțarea de pe piețele internaționale de capital.
În plus, cei de la Standard & Poor’s subliniază că riscurile generate de conflictul din Ucraina sunt atenuate de perspectiva absorbției unui volum important de fonduri europene (România fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE și în Facilitatea de Redresare și Reziliență), precum și de dependența energetică scăzută a țării noastre față de gazele naturale și petrolul din Rusia.
Potrivit agenției, înregistrarea unei creșteri economice sustenabile cumulată cu reducerea deficitului fiscal al guvernului ar putea duce la consolidarea capacității productive a economiei României și pe cale de consecință la o posibilă acțiune de îmbunătățire a ratingului suveran al țării noastre.