Facturile vor fi mai ieftine, iar TVA-ul nu va crește
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat joi seară, pe 14 septembrie, că în această iarnă, facturile vor fi mai ieftine decât anul trecut. Acesta a spus, totodată, că TVA-ul nu va crește în 2024 și va rămâne la 19%.
„A fost o discuție, care a durat 10 minute. Aceasta a fost o sugestie de TVA majorat. S-a pus problema creșterii cu un punct sau două procentuale a TVA-ului. Ceea ce am prezentat noi a fost modelul anului 2010. Un TVA majorat duce la o inflație mai mare. De-abia reușim să temperăm inflația. Nu facem altceva decât să rezolvăm o problemă creând o altă problemă.
Credem că o să avem încasări mai mari la bugetul de stat, dar, practic, majorăm inflația și scădem consumul. Am dat exemplul din 2010, când TVA-ul s-a majorat de la 19% la 24%. Efectul a fost dublarea inflației. Efectul a fost contracția economică. Nu va crește TVA-ul. Nu este o măsură cară să ne ajute. E adevărat că alte state au un TVA mai mare, dar sunt destule excepții fiscale unde se poate discuta. TVA rămâne de 19% în 2024”, a declarat acesta pentru Digi24.
Majorarea facturilor se va discuta săptămâna viitoare
Adrian Câciu a spus că majorarea facturilor se va discuta în cadrul unei întâlniri ce va avea loc săptămâna viitoare. Oficialul a adăugat că au fost încărcate cardurile de energie cu 700 de lei și că există, totuși, o compensare.
„La prețul plafonat ordonanța prevede că prețurile rămân plafonate până în martie 2025. Pe lângă prețul plafonat noi avem o serie de scheme de sprijin pentru consumatorii casnici, aceste vouchere de enrgie și vom avea o evaluare în martie 2024, cel mai devreme, împreună cu ministrul Muncii, pentru că contează mult cât a scăzut inflația”, a explicat acesta.
Ministrul a precizat că iarna aceasta, facturile nu vor fi mai scumpe, ci dimpotrivă. Acestea vor fi mai ieftine față de anul trecut, pentru că și prețurile au scăzut în comparație cu 2022.
Întrebat dacă va reveni măsura de compensație cu 50 de bani pentru combustibil, Adrian Câciu a spus că se va face o analiză.
„Am înțeles de la domnul prim-ministru că a anunțat că va solicita și ministrului Energiei să prezinte o situație aici”, a conchis oficialul.
Fondurile europene nu vor fi suspendate
Tot la Digi24, Adrian Câciu a spus că nu vor fi suspendate fondurile europene. Oficialul a precizat că Guvernul va lua măsuri pentru a evita această situație.
El a menționat că se vor analiza modurile în care este organizat statul român. Cheltuielile vor fi eficientizate și se vor lua măsuri pentru a se asigura că fondurile europene sunt utilizate în mod corespunzător, a mai spus Câciu.
Ministrul a menționat că au fost efectuate studii și analize de către Banca Mondială și experții din Guvern pentru a identifica zonele în care există risipă și pentru a lua măsuri corective.
De asemenea, Adrian Câciu a vorbit și despre angajații din sectorul bugetar. El a subliniat că trebuie să existe un echilibru. Câciu a precizat că există sectoare, cum ar fi sănătatea și educația, în care este nevoie de mai mulți angajați. Pe de altă parte, sunt sectoare în care poate fi optimizată structura de personal.
Cu privire la măsurile de reducere a cheltuielilor pregătite de Guvern, ministrul a menționat că acestea vor duce la o reorganizare implicită a instituțiilor. El a indicat că există un termen de 30 până la 60 de zile pentru a efectua aceste reorganizări, iar până la 1 ianuarie se va completa acest proces.
Sectoarele prioritare menționate de ministrul Câciu sunt educația, sănătatea și ordinea publică și apărarea, iar celelalte sunt considerate sisteme de suport ale statului român.