Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, a făcut declarații vineri, 3 noiembrie 2023, în cadrul unei emisiuni televizate. Aici, el a vorbit despre fondurile primite de România prin PNRR.
Adrian Câciu vorbește despre banii din PNRR
Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, a venit cu detalii despre fondurile europene ce ajung în România. Aici, el a precizat că banii primiți prin PNRR și necheltuiți ajută la stabilitatea cursului valutar, fiind păstrați de BNR. Totodată, el a oferit asigurări România nu va pierde bani din cererea de plată numărul 3.
Adrian Câciu a anunțat cu această ocazie că prin PNRR revizuit țara noastră va primi 1,4 miliarde de euro până la finalul acestei luni. El susține că plata va fi realizată după aprobarea Comisiei.
„În acest moment, PNRR revizuit, cu capitolul REPowerEU, prin care primim 1,4 miliarde de euro, este depus la Comisia Europeană, și mai mult decât atât, la finalul lunii noiembrie vom primi aprobarea acestui plan.
Pentru cererea de plată numărul 2 am primit banii. Numărul 3 vine imediat după aprobarea de către Comisia Europeană, așa este regulamentul. După aprobarea Comisiei pentru Planul revizuit se depune cererea de plată numărul 3”, anunță Câciu la Digi24.
Ministrul anunță că cererea de plată cu numărul 3 va fi trimisă la începutul lunii viitoare. El a oferit informații despre jalonul pensiilor de serviciu, care a fost închis.
„Asta înseamnă că undeva la finalul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie se depune cererea de plată numărul 3. La cererea de plată numărul 3, care a fost îndelung dezbătută de media și de populație, cu jalonul pensiilor de serviciu, acel jalon este închis.
Mai mult decât atât. Am pus în dezbatere și legea pensiilor generale, care era în cererea de plată numărul 4 și vom prezenta împreună cele două sisteme de pensii, și mai avem câteva jaloane care au fost închise de România, dar Comisia e cerut o serie de clarificări”, spune Adrian Câciu.
România nu pierde bani europeni
În cadrul interviului oferit vineri, ministrul Fondurilor Europene a dat asigurări că țara noastră nu va pierde fonduri europene. El a explicat și modul în care a fost realizat PNRR în România. Mai precis, în primii doi ani de implementare, țara primește mai mulți bani decât va cheltui pentru a avea un „buffer”.
„Nu pierdem bani europeni. De aceea ne-am întâlnit ieri să discutăm despre PNRR, pentru a face follow-up, progres, cine se duce la Bruxelles…
PNRR-ul României a fost făcut în felul următor. În primii doi ani, primim mai mulți bani decât cheltuim, pentru a avea ca un fel de buffer, Comisia urmând apoi să îți dea mai puțini bani, tu făcând în acest timp angajamente pentru contracte, pentru că primii doi ani îi pliezi pe contracte, trebuie să faci contracte, achiziții, licitații care știți foarte bine că durează, și practic stai cu banii în cont”, susține ministrul.
Despre banii necheltuiți ministrul anunță că ei au ajuns la Banca Națională, acolo unde ajută, la fel ca alte surse de valută, la menținerea stabilității cursului valutar. Ei ajută și la păstrarea lichidității din piața bancară.
„Banii sunt în Banca Națională a României. Toți banii europeni și alte surse de valută ajută la stabilitatea cursului valutar, la lichiditatea din piața financiară, pentru că de banii aceștia nu se folosește doar piața valutară, nu numai statul român. Se folosește și piața bancară.
Nu doar banii din PNRR, toată valuta României, din orice sursă ar fi ea, are un efect benefic asupra pieței financiare”, a concluzionat Adrian Câciu.