Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus că la finalului acestui an inflaţia în România va fi cu o singură cifră, estimând că ar putea ajunge la 8%.
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a spus că finanțele publice stau mai bine decât stăteau în februarie sau martie anul trecut, pentru că între timp s-a realizat stabilitatea financiară.
„Veneam după doi ani de pandemie, după o perioadă în care nu s-a acționat foarte bine în zona deficitelor. În acest moment suntem mult mai stabili, acest lucru se vede și în rezultatele din 2022 în care nu numai partea de finanțare a fost una care a fost suficientă, dar și partea de investiții”, a spus Adrian Câciu.
Ministrul a arătat că România are mult mai mulți bani decât se crede, dar a nu se înțelege că este un sac fără fund și putem face ce vrem cu ei.
Avem banii europeni care sunt la dispoziție
„Avem banii europeni care sunt la dispoziție, sunt banii din PNRR, mai sunt banii pe care îi avem de cheltuit, aproape 10 miliarde de euro, care sunt din exercițiul 2014-2022. Avem stabilitate financiară, avem bani, dar lucrurile acestea, de exemplu, anul trecut, reducerea de deficit s-a putut face pe seama economiei și pe faptul că economia a funcționat foarte bine, ieșind din restricții a avut un puseu puternic de revenire, dar anul acesta deficitul va fi salvat de absorbția de Fonduri Europene”, a spus Câciu.
El a spus că reducerea de deficit se va face pe seama absorbției.
„Dacă vrem să continuăm consolidarea fiscală în regimul asumat, pentru a avea o atitudine responsabilă în ceea ce înseamnă viitorul României, acest lucru este un „trebuie”, nu este un „vrem să”. Absorbția la 2014-2022 trebuie făcută 100%. Eu așa o văd”, a declarat, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
La finalul de an vom avea o inflație de o cifră
Ministrul Finanţelor a mai spus că la finalului acestui an inflația în România va fi cu o singură cifră, estimând că ar putea ajunge la 8%. Adrian Câciu a fost întrebat, sâmbătă, la Antena 3, cât va ajunge inflaţia.
„În privinţa inflaţiei, îmi păstrez prudenţa de a spune că la final de an vom avea o cifră. Unii spun că de la jumătatea anului, eu vreau să fiu mai prudent în această situaţie. Aş putea spune chiar sub 9%, cam 8%. De ce vă spun că sunt mai prudent? Pentru că formarea brută de capital fix pe care ne vom construi consumul în acest an şi cererea agregată care este formată şi din consum guvernamental, şi din consum privat, investiţii private se face după seama importurilor şi atunci aş fi prudent”, a declarat Adrian Câciu.
România are mai mulţi bani decât se crede
El a precizat că finanţelor publice stau mai bine ca în perioada similară a anului trecut, menţionând că România are mai mulţi bani decât se crede.
„Finanţele publice stau mai bine decât stăteau în februarie sau martie anul trecut, pentru că între timp am realizat ceea ce înseamnă stabilitatea financiară. Veneam după doi ani de pandemie, veneam după ani în care nu s-a acţionat foarte puternic pe zona de reducere a deficitelor. Reducerea deficitelor a început în 2021, dar încă se resimţea un deficit foarte mare, costuri foarte mari şi presiuni foarte mari, pieţele financiare se uitau destul de îngrijorate la România. În acest moment suntem mult mai stabili, încrederea investitorilor există, asta se vede şi în rezultatele din 2022 în care nu numai partea de finanţare a fost una care a fost suficientă, dar şi partea de investiţii străine directe, care e un indicator care îţi arată ce şi cum se uită străini la economia românească. România are mult mai mulţi bani decât se crede, a nu se înţelege că este un sac fără fund şi că putem face ce vrem cu ei. Avem banii europeni care sunt la dispoziţia, sunt banii din PNRR, sunt banii pe care îi avem încă de cheltuit, aproape 10 miliarde de euro care sunt din exerciţiul 2014 – 2020, este bufferul pe care l-am crescut la Ministerul de Finanţe”, a explicat ministrul Finanțelor.