Negocierile privind scăderea pragului pentru microîntreprinderi continuă

Întrebat ce se întâmplă cu scăderea pragului pentru microîntreprinderi, lucru cerut și de Comisia Europeană, Adrian Câciu a răspuns:

„Se va negocia în continuare. România şi-a îndeplinit jalonul. Îl considerăm în continuare îndeplinit. Suntem în discuţii tehnice în continuare. Nu există acest plafon pe care îl invocă undeva în PNRR.

A fost prinsă o aluzie la acest tip de abordare cu TVA cu plafonul de TVA de cei care au scris la un moment dat PNRR, în fundamentarea pe care au avut-o, dar România a luat, zic eu, destule măsuri pe microîntreprinderi. Haideţi să ne uităm pe partea economică. Discutăm în continuare cu Comisia, nu numai noi de la fonduri europene”.

Ministrul a reamintit, la sediul PSD, că termenul de încasare pentru cererea de plată numărul 2 a fost depășit, deoarece România se află în procesul de conciliere a punctelor divergente cu oficialii Comisiei Europene. Acest lucru a fost descris ca fiind un aspect obișnuit.

„Acum plafonul este la 500.000 euro. Aşa negociem la 500.000 euro. Când va veni acest rezultat? Atunci când îl închidem cu Comisia.

Vă aduc aminte că şi în cererea de plată numărul 2 şi acea cerere, de exemplu, a fost depăşită ca termen de încasare. De ce? Pentru că România trebuie să negocieze, să concilieze punctele divergente cu Comisia. Nu e nimic deosebit”, a spus el.

Contravaloarea proiectelor depuse în cadrul noului exercițiu financiar 2021-2027 este de 9% din PIB

Adrian Câciu a mai declarat că 9% din PIB reprezintă valoarea proiectelor depuse în cadrul noului exercițiu financiar 2021-2027.

„Să vă dau şi o cifră, ca să aveţi şi o cifră pozitivă, că toată lumea se duce negativ. Vă informez că 9% din PIB este contravaloarea proiectelor depuse pe noul exerciţiu 2021-2027. Nouă la sută înseamnă 145 de miliarde de lei proiecte depuse pe noul exerciţiu financiar.

Alăturat cu ceea ce ne vine de la Comisia Europeană pe exerciţiul vechi, mai avem de încasat un miliard de euro, plus aceste 144 de miliarde, de exemplu, o să ne aducă 5 miliarde de euro efectiv în visterie”, a afirmat acesta.

Există un dialog cu reprezentanții Comisiei Europene

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, săptămâna trecută, că există un dialog în curs cu reprezentanții Comisiei Europene pentru identificarea celor mai bune soluții, în contextul întrebărilor referitoare la impozitarea microîntreprinderilor, pe care oficialii CE le consideră prea permisivă.

„Cu adevărat, dacă nu ajungem la un acord România riscă să piardă 500 de milioane euro pentru neîndeplinirea jalonului 206”, a declarat el atunci.

Întrebat dacă România risca să piardă fonduri sau dacă va reduce pragul pentru microîntreprinderi, prim-ministrul PSD a răspuns:

„Cred că urmează să avem o discuţie publică şi să avem cu cei afectaţi. Nu susţin modificarea”.

La data de 27 ianuarie, Marcel Ciolacu a comunicat că România se confruntă în continuare cu probleme legate de Jalonul 206 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), întrucât Comisia Europeană apreciază că impozitarea microîntreprinderilor este excesiv de permisivă. Jalonul 206 din PNRR vizează revizuirea Codului Fiscal.

Potrivit jalonului respectiv din PNRR, „noua lege va modifica Codul fiscal în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispoziţiilor speciale începe în T1 2023 şi este finalizată până în T4 2024”.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu / SURSA FOTO: Capital.ro

România riscă să piardă 500 de milioane de euro

Potrivit lui Marcel Ciolacu, în lipsa unui acord, există riscul ca România să piardă 500 de milioane de euro din cauza neîndeplinirii acestui jalon.

Premierul a oferit aceste informații în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Parlamentului. Aceasta a avut loc după încheierea ședinței Consiliului Politic Național al PSD. Mai multe puteți citi aici.