Mai mult, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat, sâmbătă, că schimbarea sistemului de impozitare se va putea face doar dupa digitalizarea ANAF.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat sâmbătă, că trecerea la impozitare progresivă nu se poate face „din orgoliu doctrinar”, ci doar după digitalizarea ANAF.
Nu 2023 va fi anul schimbării paradigmei fiscale
„Nu mai vreau să deranjez, că înțeleg că sintagma deranjează politic mai mult decât realitatea. Noi avem impozitare progresivă, avem și impozitare regresivă, avem toate tipurile de impozitare, dar cred că ar trebui sa stăm la masă să stabilim care e cea mai bună soluție pentru România. Nu 2023 va fi anul schimbării paradigmei fiscale.”, a spus ministrul Finanțelor.
Schimbarea sistemului de impozitare se va face după digitalizarea ANAF
Mai mult, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a adăugat că schimbarea sistemului de impozitare se va putea face doar dupa digitalizarea ANAF.
„Cele 3 tipuri de impozitare, progresivă, regresivă și cota așa-zis unică comportă o cota de conformare pe care contribuabilul o resimte dur. Avem nevoie fiecare companie să își ia un consultant fiscal că să treacă de ANAF, sunteți de acord cu mine? Orice schimbare de paradigma și discuție serioasă și responabila înseamnă așa: digitalizăm.
Dacă vii cu o paradigmă doar așa, că orgoliu doctrinar dacă vreți, fără să ai instrumentele, nu faci decât să devii un neprietenos față de cetățenii săi, ceea ce noi nu vrem să facem. S-a încercat, s-a văzut și a eșuat. Nu vrem un proiect care se eșueze pentru că nu este fiabil. Întâi facem digitalizare ANAF, avem toate datele despre economie și cetățean, în sensul bun, și pe urmă.”, a declarat Adrian Câciu.
Finanțele publice, la un nivel mai bun decât în 2022
De asemenea, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a spus că finanțele publice stau mai bine decât stăteau în februarie sau martie anul trecut, pentru că între timp s-a realizat stabilitatea financiară.
„Veneam după doi ani de pandemie, după o perioadă în care nu s-a acționat foarte bine în zona deficitelor. În acest moment suntem mult mai stabili, acest lucru se vede și în rezultatele din 2022 în care nu numai partea de finanțare a fost una care a fost suficientă, dar și partea de investiții”, a spus Adrian Câciu.
Ministrul a arătat că România are mult mai mulți bani decât se crede, dar a nu se înțelege că este un sac fără fund și putem face ce vrem cu ei.