Adrian Câciu, despre măsurile cuprinse în ordonanţa de urgenţă
,,Numărul de consilieri ai demnitarilor din administraţia centrală este, în prezent, de 900 şi se va înjumătăţi în urma măsurilor cuprinse în ordonanţa de urgenţă privind eficientizarea cheltuirii banilor publici, a declarat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, vineri, la Guvern.
Ministrul a fost întrebat dacă măsura reducerii numărului de consilieri ai demnitarilor din administraţia centrală a fost păstrată în ordonanţa de urgenţă aprobată, vineri, de Guvern.
,,Sunt în jur de 900 pe întreg aparatul. Deci, practic, înjumătăţirea lor, vorbim de administraţia centrală, va fi de 450. Acum, depinde şi de posturile ocupate, că nu toate posturile sunt ocupate. Am discutat doar aritmetic, modificarea actuală faţă de ceea ce prevedea legea iniţial”, a afirmat Adrian Câciu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Ministrul Finanțelor a precizat la câți consilieri va renunța.
„Şase consilieri, avem o discuţie şi o analiză. Criteriile sunt, până la urmă, şi unele de performanţă, am totuşi o vechime în zona aceasta de demnitate publică şi cred că am văzut… Dar, până la urmă, sunt consilieri personali şi aici nu cred că ar trebui să se supere nimeni. Este o discuţie bazată pe elemente de performanţă, loialitate, încredere, profesionalism”, a precizat el.
Câciu, despre restanțele cu plata furnizorilor din energie: Sunt bani. Ministerul Energiei are 4,7 miliarde de lei în buget
Adrian Câciu susține că prin Ordonanța de urgență adoptată azi se va crea un nou instrument de plată a facturilor restante pentru furnizorii de energie, din bugetele proprii ale Ministerelor Muncii și Energiei.
„Mecanismul de plată către furnizori a Ministerului Energiei este același ca și până acum, doar sursa de finanțare a fost suplimentată. Practic vom avea mai multe surse de finanțare a acelui mecanism de plată. Ministerul Energiei și al Muncii au bani în buget și pot să redirecționeze banii pe care îi au pe alte credite bugetare către plata cu prioritate a facturilor”, a spus Câciu.
Ministrul Finanțelor a admis că Ministerul Energiei a solicitat suma de 1,3 miliarde de lei, dar s-a arătat deranjat de observațiile ministerului condus de Virgil Popescu.
„Da, toate aceste corespondențe au loc lunar. Se cunoaște situația restanțelor. Nu era cazul, din punctul meu de vedere, să se mai reitereze printr-o adresă, pentru că Guvernul a venit cu încă un instrument pentru a sprijini plata cu celeritate a acestor facturi.
Creditele bugetare le pot deschide oricând după ce apare această ordonanță în Monitorul Oficial. Rămâne mecanismul de alimenatre din Fondul de tranziție, unde avem și taxele offshore și s-a adăugat încă un instrument de finanțare.”, a precizat acesta.
După ce a fost întrebat de unde se vor lua mai exact cei 1,3 miliarde de lei, în condițiile în care mare parte din bugetul Ministerului Energiei este pentru investițiii, Câciu a spus că există resurse.
„Are la dispozitie 4,7 miliarde de lei. Se uită, am discutat cu secretarul de stat (n.a din Energie). Pe oameni nu cred ca asta îi interesează, partea tehnică pe care o discutăm între noi ca miniștri. Pe oameni îi interesează – unu: să fie facturile plătite la furnizori și doi: să fie facturile cu prețuri mici la cetățeni și economie.”, a mai spus Câciu.