Ministrul propus al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, că speră ca până la finalului lunii să se încaseze banii din a doua tranşă din PNRR.
România așteaptă a doua tranșă din PNRR
Totodată, Adrian Câciu a subliniat că CCR trebuie să ia o decizie, iar apoi Comisia trebuie să evalueze cererea săptămâna viitoare.
„Până la finalul lunii să încasăm aceşti bani din tranşa a doua din PNRR, pentru că până la urmă este destul de întârziată această cerere de plată şi acesta este primul lucru pe care îl voi face când voi prelua portofoliul de la MIPE.
Chiar astăzi există o decizie pe care o aşteptăm de la Curtea Constituţională pentru un anumit jalon din cele în discuţie şi Comisia trebuie să evalueze cererea săptămâna viitoare, să ne dea răspunsul final asupra cererii de plată şi apoi parcursul de plată.”, a spus Adrian Câciu, miercuri, în Parlament.
Marcel Ciolacu, despre accelerarea absorbției de fonduri europene
Premierul desemnat Marcel Ciolacu a vorbit despre necesitatea accelerării absorbției de fonduri europene, printr-o simplificare a procedurilor, pentru a scurta la maximum termenul de implementare a proiectelor cu finanțare UE și a țintelor din PNRR.
„Totodată, am lucrat și avem pregătite noi programe de stimulare a producției în industrie, în sectorul materialelor de construcții și al industriei alimentare – în special în zona de procesare alimentară. Prioritatea noastră este mărirea subvențiilor acordate producătorilor agricoli și stimulente financiare pentru înființarea fabricilor de prelucrare și producție de alimente, aici, în România. <Cumpără românește> trebuie să fie liantul natural care să ne ghideze acțiunile. Vrem să înființăm locuri de muncă mai multe și mai bine plătite.
Lucrătorii români trebuie determinați să rămână în țară. De aceea, vom reduce gradual impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici și medii. Astăzi, avem una dintre cele mai mari poveri fiscale din UE la salariile mici – de 2 ori mai mare decât in Germania, de exemplu.
În plus, știm cu toții, România se află încă în cercul vicios al salariilor mici. O treime dintre salariații din România primesc acum salariul minim de 3.000 lei brut, adică sub 1.900 de lei net. Pe baza dialogului cu sindicatele și patronatele, vom crește salariul minim pentru a reduce numărul salariaților cu normă întreagă aflați în sărăcie. Toți cei care muncesc trebuie să aibă asigurat un trai decent.”, a declarat Marcel Ciolacu.