Adrian Câciu: PNRR nu este un succes la nivel european dacă rămâne la fel de rigid

Adrian Câciu

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat că PNRR nu este un succes la nivel european dacă rămâne la fel de rigid. El a anunțat că la finalul acestui an, România va încasa banii din cererea 3, care va fi, probabil, o plată parţială. Câciu a mai spus că din 55 de reforme, 38 sunt îndeplinite.

Adrian Câciu: PNRR nu este un succes la nivel european dacă rămâne la fel de rigid

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a discutat luni despre progresele în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). El a subliniat că, din perspectiva sa, mecanismul de redresare și reziliență nu poate fi considerat un succes la nivel european dacă rămâne rigid în aplicare.

Câciu a anunțat că România așteaptă să primească o scrisoare din partea Comisiei Europene în legătură cu cererea de plată numărul 3. Este de așteptat ca, până la sfârșitul acestui an, să se primească o plată, posibil parțială, deoarece există unele observații care trebuie clarificate.

De asemenea, ministrul a menționat că, din cele 55 de reforme incluse în PNRR, în prezent 38 au fost îndeplinite. Aceste informații au fost prezentate în cadrul emisiunii „România Politică” de la Prima News, unde Câciu a detaliat stadiul implementării acestui important program.

”Probabil la finalul acestui an vom încasa şi banii, avem acolo nişte observaţii din partea Comisiei, probabil că va fi o plată parţială”, a spus Câciu.

”Comisia a fost şi rigidă la anumite elemente, mai ales în cee ace priveşte microîntreprinderile. Când s-a scris PNRR, nu s-a ţinut cont de impactul PNRR asupra economiei româneşti”, a mai afirmat Câciu.

Câciu a arătat că, raportat la ceea ce se întâmplă în Europa, PNRR nu este un succes.

”Din punctul meu de vedere, mecanismul de redresare şi rezilienţă nu este un succes la nivel european, dacă rămâne la fel de rigid”, a mai spus Adrian Câciu, arătând că 17 state sunt sub cererea de plată numărul 3, mai mult de jumătate.

Programul se întinde până în 2026

Ministrul Adrian Câciu a subliniat că, având în vedere că PNRR se întinde până în 2026, Comisia Europeană ar trebui să își pună întrebări cu privire la rigiditatea actuală a mecanismului. El a menționat că noul Parlament European ar putea identifica soluții pentru a flexibiliza modul în care Comisia abordează implementarea acestui program. Această flexibilizare ar putea fi esențială pentru a asigura o utilizare mai eficientă a fondurilor disponibile.

”Noi am avut 55 de reforme în PNRR, la momentul ăsta, 38 sunt îndeplinite. Suntem într-o zonă rezonabilă din perspectiva îndeplinirii reformelor”, a completat Câciu.

Adrian Câciu a declarat în emisiunea România Politică de la Prima News despre afirmaţiile lui Nicolae Ciucă privind gradul de absorbţie a fondurilor europene că este vorba de ”o afimaţie de campanie”.

”S-a identificat o problemă, am înţeles, după trei ani în care domnul Ciucă a fost premier şi, după care, membru al coaliţiei. E bine că se identifică probleme (..) La finalul acestui an o să avem în jur de 9% sau 10% absorbţie”, a spus Câciu.

Adrian Câciu despre Absorbția Fondurilor Europene și Criticile Politice

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a exprimat recent dorința de a atinge o absorbție de aproximativ 30% din fondurile europene alocate pentru exercițiul financiar 2021-2027. El a subliniat însă că România a început de la zero, fără apeluri, fără proiecte depuse și fără contracte. În prezent, Câciu a menționat că 58% din valoarea totală alocată României este disponibilă. Aproape 60 de miliarde de euro în proiecte au fost depuse, dintre care 22 de miliarde au fost semnate, iar în conturile României se află deja 1,4 miliarde de euro, cu plăți efectuate către beneficiari tot în valoare de 1,4 miliarde.

În cadrul emisiunii, Câciu a comentat și despre criticile aduse de fostul premier Nicolae Ciucă, care a afirmat că România a atras mai puțin de 3% din fondurile europene disponibile. Câciu a subliniat că atitudinea critică a lui Ciucă pare să fie influențată de campania electorală și a transmis că atacurile la PSD sau la miniștri din acest partid nu vor aduce voturi suplimentare pentru PNL.

Ministrul a subliniat că în loc de rivalitate, este important ca partidele să colaboreze pentru a avansa România. El a exprimat că nu este adeptul mitului că unii sunt mai buni decât alții și că progresul țării depinde de unitate.

Câciu a recunoscut că Ciucă nu ar fi făcut aceste atacuri dacă nu ar fi fost în contextul alegerilor prezidențiale, și a subliniat că fostul prim-ministru nu este cunoscut pentru un comportament agresiv. Totodată, a remarcat că România se află într-o situație de supracontractare în proiectele de apă și canalizare, ceea ce demonstrează progresul în atragerea fondurilor europene.