Adrian Câciu a anunțat că România are 7,5 miliarde de euro pentru digitalizare
Adrian Câciu a explicat în cadrul conferinței că, în prezent, România dispune de 7,5 miliarde de euro pentru digitalizare. Asta, din perspectiva fondurilor europene disponibile. El a menționat că această sumă nu se referă exclusiv la un singur canal de finanțare. Ci include și finanțarea publică. Totodată, a subliniat că este prima dată când digitalizarea este considerată o prioritate națională, cu 7,5 miliarde de euro. Atât prin PNRR cât și prin fondurile de coeziune.
Referindu-se la aspectele legate de infrastructura digitală statală și de digitalizarea IMM-urilor și a mediului de afaceri, Adrian Câciu a menționat că aceste fonduri sunt esențiale pentru realizarea unei vieți economice mai ușoare pentru antreprenori și pentru business-ul românesc.
El a evidențiat că digitalizarea reprezintă un instrument către progres, menționând că suntem în mijlocul unei revoluții digitale la nivel mondial, care va avea un impact semnificativ asupra reformării socio-economice globale. Adrian Câciu a subliniat importanța vitezei de implementare pentru a fi competitivi în acest context.
Banii din PNRR sunt disponibili până în 2026
Referitor la termenele de implementare a fondurilor, Adrian Câciu a precizat că banii din PNRR sunt disponibili până în 2026. Iar cei din fondul de coeziune până în 2029. El a subliniat că până în 2030 România trebuie să arate semnificativ diferit în ceea ce privește transformarea digitală și impactul socio-economic al acesteia.
Adrian Câciu a exprimat convingerea că este crucial să nu se piardă acest tren al digitalizării, menționând că indiferent de cât de nepregătit ai fi, viața nu te va lăsa să-l ratezi, datorită rapidității cu care digitalul pătrunde în viața oamenilor și îi obligă să se adapteze. El a subliniat că nu banii sunt problema, ci viteza de adaptare a instituțiilor și a mediului de business la noile provocări.
”Când s-a programat această parte de digital la nivel european, se discuta despre inteligența artificială la modul incipient. Deja astăzi, când discutăm, inteligența artificială face parte din viața oricărei societăți și are o dezvoltare atât de rapidă încât se pune problema că nu este reglementată. Asta ne dă răspunsul la viteză. Are o viteză mult mai mare decât puterea noastră de a preveni sau a planifica anumite acțiuni.
Acest lucru va trebui inclus în orice fel de aplicație, în orice fel de dezvoltare de tehnologie, atât la nivel privat cat și la nivel statal.
În ceea ce avem noi în gestiune, de exemplu, la acest moment avem 2800 de IMM-uri care au primit deja finanțare pe granturile pe care le avem pe digitalizarea IMM-urilor. Granturi de 100 de mii de euro pentru digitalizarea proceselor interne”, a mai spus Adrian Câciu la evenimentul organizat de Antena 3.
Dragoș-Cristian Vlad anunță implementarea de strategii noi
Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, a vorbit și el, la Conferinţa RO 3.0, despre situația serviciilor digitale.
„Totul este posibil între administrația publică centrală, mediu academic, societatea privată şi companiile de tehnologie. Schimbul de idei, schimbul de păreri, respectiv transpunerea unui proiect în ceva ce poate fi realizat. Statul şi-a făcut suficient datorie, negociind suficiente fonduri. Ministrul Câciu a confirmat o alocare bugetară de 7,5 miliarde de euro. Meritul este şi al Ministerului Digitalizării.
Tinerii trebuie aduși către noi şi implicați. Există fonduri pentru dobândirea de competențe digitale. Avem nevoie de o industrie. Noi, statul, trebuie să parcurgem un drum foarte lung, să recuperăm.
Avem ocazia să schimbăm situația, să întoarcem clasamentul ca o clepsidră, de pe ultimul loc să ajungem pe primul. Proiectul de cloud guvernamental este cel mai complex program. Vom veni cu aplicații prin care ne propunem să aducem cetățeanul în mijloc, astfel încât şi tinerii să fie atraşi.
Ultimul nostru produs oferit de stat pentru cetățeni este identitatea electronică. Pentru a promova mesajele avem alături de noi şi Societatea Civilă. Este un prim pas în accesarea serviciilor publice electronice.
Rolul digitalizării este de a acoperi decalajele. Venim în sprijinul instituțiilor pentru a implementa strategii noi. Cloud-ul guvernamental este o structură, o zonă pe care vom construi. Șantierul digitalizării a început şi la nivel central, dar trebuie să ajungă şi la nivel local unde primăriile trebuie să pună cetățeanul în centru pentru ca acesta să ajungă repede la serviciile de care are nevoie”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad.