Adrian Câciu: România a ajuns la un grad de absorbție 93,2% pe fondurile de coeziune
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a menționat joi într-o postare pe pagina sa de Facebook că România a atins un grad de absorbție de 93,2% pentru fondurile de coeziune din perioada financiară 2014-2020.
Până în prezent, România a primit rambursări în valoare de 22,445 miliarde de euro, conform informațiilor furnizate de către Câciu. Procesul de rambursare nu s-a încheiat încă, iar România a solicitat sume suplimentare de aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru rambursare.
„România a ajuns la un grad de absorbție 93,2% pe fondurile de coeziune din exerciţiul financiar 2014-2020.
Nu mai puțin de 22,445 miliarde euro au fost rambursate României până la acest moment.
Iar procesul nu s-a încheiat, România având solicitate sume spre rambursare de încă 1,5 miliarde euro.”, a spus ministrul.
Adrian Câciu, șeful de la MIPE, a menționat pe pagina sa de Facebook că, în materie de absorbție pe politica de coeziune, la începutul anului, România avea un grad de absorbție de aproximativ 73%, iar la finalul perioadei, acesta a crescut la peste 93%, ceea ce reprezintă o creștere de 20 de puncte procentuale în decurs de un an.
În detaliile pe perioadele anului 2023, absorbția de fonduri din exercițiul 2014-2020 a înregistrat o creștere de 3 puncte procentuale în primele șase luni și de 17 puncte procentuale în ultimele șase luni.
Adrian Câciu a evidențiat că două aspecte au fost cheia succesului: un efort comun între Guvern, Parlament și beneficiari și declararea ca prioritate atât din punct de vedere decizional, cât și administrativ, a încheierii exercițiului financiar cu o absorbție maximă a fondurilor disponibile.
În materie de absorbție pe politica de coeziune, la începutul anului, România se situa la 73% grad de absorbție și îl încheie la peste 93% (plus 20 puncte procentuale într-un an).
Pe perioade în cursul anului 2023, absorbţia de fonduri din exerciţiul 2014-2020 a constat în 3 puncte procentuale în primele şase luni și 17 puncte procentuale în ultimele șase luni.
Cheile succesului?
Două: un efort comun Guvern-Parlament-beneficiari și declararea ca prioritate decizională și administrativă închiderea exercițiului financiar cu absorbție maximală”, a scris şeful de la MIPE, Adrian Câciu, pe pagina de Facebook.