România a ratat o sumă importantă de bani din PNRR. Adrian Câciu: Din cauza exclusivă a lui Cristian Ghinea
Potrivit mesajului postat de Adrian Câciu, România a pierdut avansul de 13%, respectiv 3,8 miliarde de euro, în acest an. El spune că țara noastră nu va avea timp să contracteze sumele rămase în cele 24 de luni după adoptarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
”România a ratat șansa de a încasa avansul de 13% din PNRR (3,8 miliarde euro) în anul 2021.
Mai grav este că nu va mai avea timp să contracteze sumele totale în cele 24 de luni ramase după adoptarea PNRR.”, spune el.
Adrian Câciu este de părere că vinovat pentru acest lucru este Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.
”Și asta din cauza exclusivă a lui Cristian Ghinea care s-a ocupat de mișto-uri în loc să se ocupe de banii țării. Opinia mea este ca Ghinea va trebui sa răspundă civil și penal pentru faptul că România nu încasează bani din PNRR în 2021. Sub formă de foloase nerealizate, în termeni tehnici.
Nu ca ar știi ce sunt acelea!”, este mesajul economistului.
Comisia Europeană a transmis zeci de observaţii pe tema PNRR
Comisia Europeană a transmis, joi, zeci de observaţii pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienă, cele mai multe dintre critici referindu-se la faptul că nu sunt justificate costurile, că lipsesc metodologiile de calcul şi că au fost furnizate informaţii neclare legate de proiecte.
În ceea ce priveşte Sistemul de management al apei, una dintre critici vizează faptul că valorile asumate pentru ţinte sunt, în general, mai mici decât rezultatul calculelor. La alte investiţii se precizează că nu sunt furnizate punctele de referinţă şi metodologia de cost.
În ceea ce priveşte Transportul sustenabil, Comisia Europeană menţionează că pe anumite proiecte de transport feroviar nu este clar dacă standardele de costuri includ TVA sau nu şi nu sunt clare explicaţiile furnizate despre modernizarea a 30 de locomotive. În ceea ce priveşte Fondul pentru Valul Renovării nu este clar cum se obţine costul total de 1 miliard de euro, întrucât există neconcordanţe între informaţii
În legătură cu Fondul local pentru tranzitia verde şi digitală, CE menţionează că justificarea costurilor este insuficientă sau lipseşte. Şi la proiectul România Educată există critici, una dintre acestea vizând faptul că Guvernul trebuie să explice fiecare investiţie, nu grupate.
Sursă foto: Dreamstime