România are contracte încheiate prin PNRR în valoare de 36 de miliarde de euro, a declarat ministrul Investițiilor, Adrian Câciu. El a precizat că urmează o analiză detaliată privind stadiul fiecărei investiții din PNRR.
România are contracte încheiate prin PNRR în valoare de 36 de miliarde de euro
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat marți că România are contracte încheiate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare de 36 de miliarde de euro.
Această sumă depășește considerabil alocarea totală de 28,5 miliarde de euro din PNRR, evidențiind o cerere mare pentru investiții în țară.
Ministrul Adrian Câciu a subliniat că multe dintre proiectele incluse în PNRR-ul României nu erau mature la momentul includerii, unele nefiind nici măcar la nivel de studiu de fezabilitate. Acest aspect a diferențiat România de alte țări europene care au inclus în PNRR doar proiecte aflate deja în stadii avansate de execuție.
„La momentul acesta, din PNRR avem contracte încheiate de 36 de miliarde de euro, deși PNRR-ul nostru este de doar 28,5 miliarde, ceea ce ne spune că există cerere pentru investiții. Nu suntem în lipsă de proiecte. Mai avem și partea de cofinanțare pe proiecte”, a declarat Câciu în cadrul emisiunii „România Politică” de la Prima News.
Adrian Câciu: Fiecare investiție din PNRR va fi analizată în detaliu
Ministrul a anunțat că urmează o analiză detaliată privind stadiul fiecărei investiții incluse în PNRR, subliniind importanța monitorizării progresului pentru a evita pierderea fondurilor alocate.
„Joia aceasta vom avea o nouă analiză privind progresul pe fiecare investiție în parte, pentru că nu ne dorim să pierdem nicio investiție din PNRR”, a precizat Câciu.
În cadrul discuției, Adrian Câciu a evidențiat dificultățile întâmpinate din cauza includerii unor proiecte imature, menționând că unele dintre aceste proiecte, cum ar fi cele pe feroviar sau spitale, au fost transferate către alte programe pentru a asigura realizarea lor.
„Noi, românii, am avut multe idei, am prins multe lucruri care era clar că nu se vor putea realiza pentru că nu erau nici măcar la nivel de studiu de fezabilitate, practic aveam un concept pe o hârtie”, a spus Câciu, arătând că acest lucru a afectat diverse domenii de investiții.
Oportunități pentru dezvoltarea infrastructurii și nu numai
Ministrul a concluzionat că, deși există provocări, situația actuală oferă oportunități semnificative pentru dezvoltarea infrastructurii și altor sectoare, dat fiind că în trecut s-a realizat foarte puțin în aceste domenii.
Adrian Câciu a mai spus că „avem de recuperat, dar este și rău și bine, pentru că atât de puțin s-a făcut în perioadele anterioare încât ai multă oportunitate în față de a construi”.