România nu scapă de împrumuturi prea curând. Ministrul Finanţelor vorbeşte despre un necesar de împrumut de 80 de miliarde de lei şi lansează o critică la adresa guvernelor anterioare.
Veşti proaste pentru România! Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, susţine că ţara noastră va fi nevoită să se împrumute din nou, pentru a putea face faţă datoriilor contractate de guvernele de dinaintea sa.
Adrian Câciu: Cea mai complicată situaţie din ultimii 70 de ani! 80 de miliarde de lei, necesar de împrumut pentru a rostogoli datoria unor guverne anterioare
„Sunt 80 de miliarde de lei care sunt necesar de împrumut pentru a rostogoli datoria unor guverne anterioare”, a indicat, duminică, Adrian Câciu. „Vom reduce deficitul în continuare, dar plătim consecinţele faptelor antecesorilor noştri”, a adăugat ministrul.
„Să nu uităm că România a făcut un deficit în anul 2020 de 9,4% un deficit imens. Am spus-o şi atunci, când nu eram în zona guvernamentală, de ce nu e bine să faci deficite şi orice criză să crezi că o rezolvi, să nu te uiţi cât creşti deficitul?
Iată! Anul acesta ne împrumutăm pe de o parte să rostogolim datoria creată cu ocazia acelor deficite – şi nu vă ascund să vă spun că sunt 80 de miliarde de lei care sunt necesar de împrumut pentru a rostogoli datoria unor guverne anterioare – şi pe de altă parte, iată, în contextul în care au situaţie foarte complicată, care e mult mai complicată şi decât criza pandemică şi cred că e cea mai complicată din ultimii 70 de ani şi ai nevoie să ai spaţiu fiscal în care să vii către economie, eşti în situaţia de a reduce deficitul.
Vom reduce deficitul în continuare, dar plătim consecinţele faptelor antecesorilor noştri. Să-şi asume fiecare răspunderea, noi nu vrem să face ceea ce au făcut cei dinainte”, a declarat Adrian Câciu, la o conferinţă de presă organizată la Giurgiu.
DNA a intrat pe fir! Cum s-au cheltuit banii împrumutaţi de România?
Şeful de la Ministerul Finanţelor a mai fost întrebat de jurnalişti cum au fost folosite miliardele de euro împrumutate de România în anii trecuţi, atunci când Florin Cîţu era ministru de Finanţe şi apoi premier.
Adrian Câciu a lăsat de înţeles că ar exista o serie de ilegalităţi aici, având în vedere şi cele aproape 100 de dosare ce sunt acum în desfăşurare la DNA.
„Nu este un secret pe ce s-au dus banii împrumutaţi în anii trecuţi. De altfel, nu poţi să faci anchete jurnalistice din perspectivă guvernamentală. Sunt autorităţi abilitate să vadă dacă banii s-au cheltuit corect sau nu.
Evident, toate aceste împrumuturi sunt prinse în documente. Important la împrumuturi şi la datoria publică este eficienţa împrumuturilor şi cred că PSD, de foarte multe ori, a invocat faptul că aceşti bani pentru care România se împrumută nu se văd într-o anumită multiplicare economică, să-i spun mai simplu într-o bunăstare în buzunarul cetăţeanului.
Dau doar un exemplu apropo de banii împrumutaţi în guvernările anterioare: din ce am înţeles, în mod public, DNA a spus că sunt 93 de dosare în desfăşurare. Iată, o parte din bani probabil că îşi regăsesc justificarea în aceste chestiuni care nu sunt tocmai, probabil, legale”, a mai precizat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.