Adrian Câciu trage semnalul: Statul român plăteşte anual peste o sută de milioane de euro pe chirii

Fostul ministru al Finanțelor și al Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a făcut publică cifra, adăugând că doar Ministerul Fondurilor Europene plătește anual 2,4 milioane de euro pentru sediul său din nordul Capitalei.

Adrian Câciu a sugerat că, în termen de patru luni, Guvernul ar putea identifica o serie de clădiri de stat în care ministerele și agențiile rămase după reorganizare ar putea să se mute, eliminând astfel cheltuielile cu chiria. Acesta a precizat că multe instituții publice închiriază spații, întrucât a fost mai simplu să închirieze decât să renoveze clădiri mai vechi. Câciu a adăugat că, potrivit informațiilor sale, a fost realizată o centralizare a imobilelor de stat, iar nivelul anual al chiriilor plătite depășește o sută de milioane de euro, incluzând de la clinici medicale până la sedii de instituții, agenții și sucursale.

„În patru luni de zile, Guvernul ar putea – şi nu dau eu teme Guvernului, dar discutăm principial – să identifice o serie de clădiri ale statului în care toate ministerele şi agenţiile, acelea care vor rămâne în urma reorganizării, să se mute. Nu mai plăteşti cheltuieli cu chiria. Sunt foarte multe instituţii care sunt în chirie în tot felul de imobile, asta este situaţia, a fost mai simplu decât să renovezi o clădire mai veche. (…) Din ce ştiu s-a făcut ceva de genul (o centralizare privind imobilele – n.r.) şi e peste suta de milioane de euro nivelul anual al chiriilor plătite de stat. Vorbim de tot, de la clinici medicale până la sedii de instituţii, agenţii, sucursale şi tot”, a afirmat Adrian Câciu într-o emisiune.

 Ministerul Fondurilor Europene, chirie de 200.000 de euro pe lună

Fostul ministru a explicat că, în perioada în care a condus Ministerul Fondurilor Europene, acesta plătea o chirie lunară de 200.000 de euro pentru sediul închiriat în zona de nord a Capitalei, imobil care fusese închiriat încă din 2018. Chirias fiind din fonduri europene, Câciu a menționat că, deși acest lucru acoperea plata, respectiva sumă ar fi putut fi folosită în alte proiecte.

El a observat că dezvoltatorii imobiliari beneficiază semnificativ de pe urma acestei chirii, adăugând că, atunci când a început procedurile pentru renunțarea la sediul închiriat, colegii din Guvern i-au spus că acest demers i-ar putea aduce probleme.

Fostul ministru a menționat că, în 2024, a inițiat procesul de identificare a unui imobil de stat care să poată fi renovat cu fonduri europene pentru a muta ministerul în acel sediu, sau, alternativ, achiziționarea unui astfel de imobil tot din fonduri europene.

„Dacă acest model ar putea fi la nivel guvernamental, şi nu numai, că vorbim şi de deconcentrate, şi de instituţii la nivel local, ar fi o economie”, a adăugat Adrian Câciu. Fostul ministru spune că statul român „cu siguranţă” deţine, prin diversele sale instituţii, un patrimoniu imobiliar care ar permite funcţionarea propriilor instituţii în sediile lor.