Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene din partea PSD, a abordat recent problema deficitului bugetar al României. El a subliniat că situația nu este deosebit de alarmantă.
Adrian Câciu a explicat că deficitul actual nu provine din cheltuieli de consum, ci din investiții. Ministrul a menționat că „toată lumea poate observa că aceste investiții sunt în curs de realizare.
În același timp, ministrul a recunoscut necesitatea reducerii cheltuielilor guvernamentale. El a anunțat că o Ordonanță de Urgență pentru reducerea cheltuielilor va fi prezentată Guvernului în săptămâna următoare.
Deficitul bugetar al României este acoperit în mare parte de investiții
Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, a declarat că deficitul bugetar al României este acoperit în mare parte de investiții, în special în ceea ce privește cheltuielile sub 7%. El a explicat că România are un angajament de 7,2% pentru investiții. Acest lucru sugerează că deficitul va fi acoperit prin aceste investiții, fără a recurge la creșterea impozitelor pentru cetățeni și antreprenori.
Ministrul Câciu a subliniat că investițiile în infrastructură vor contribui la reducerea deficitului prin efectul de multiplicare economică pe care îl generează fiecare proiect.
„Poate o să șochez: tot ce sub 7% e acoperit de investiții. România are asumat 7,2% investiții, va fi din nou un deficit închis, din perspectivă cash cel puțin, pe partea de investiții. Investițiile sunt garantul că această datorie care se creează prin deficit va fi plătită natural, nu pe spinarea cetățenilor sau antreprenorilor, prin creșterea de taxe, ci prin efectul de multiplicare pe care-l are fiecare lucrare de infrastructură (…)”, a comentat acesta la B1 TV.
România are angajate investiții în valoare de 155 de miliarde de euro
Adrian Câciu a menționat că România are angajate investiții în valoare de 155 de miliarde de euro. El a subliniat că aceste investiții sunt în curs de realizare. Acesta a adăugat că, în analiza deficitului primar la 7 luni, acesta se situează sub nivelul investițiilor. Ministrul a evidențiat că deficitul primar, care reprezintă deficitul brut minus cheltuielile cu dobânzile, este mai mic decât investițiile efectuate. Câciu a comentat că, deși mulți analiști discută despre deficit și inflație, nu toți au o înțelegere clară a ceea ce implică un deficit bugetar.
„Pe de altă parte, avem 155 de miliarde de euro angajate din perspectiva investițiilor. Toată lumea vede că aceste investiții se realizează. Dacă cineva face analiza deficitului la 7 luni, deficitul primar, e sub nivelul investițiilor. Acum toată lumea se pricepe la deficite și inflație, dar nu prea știu toți analiștii care apar la televizor despre ce-i vorba într-un deficit. Deficitul primar, adică deficitul cash minus cheltuielile cu dobânzile, (…) e sub nivelul investițiilor la 7 luni. E undeva la 50 miliarde și investițiile sunt la 56”, a explicat ministrul social-democrat.
Adrian Câciu spune că România se află într-o perioadă de îndatorare pentru dezvoltare
Adrian Câciu a explicat că România se află într-o perioadă de îndatorare pentru dezvoltare, nu pentru consum. Acesta a subliniat că este important să se continue măsurile de reducere a risipei bugetare. Ministrul a adăugat că săptămâna viitoare se așteaptă prima Ordonanță de Urgență în acest sens.
În final, el a menționat că măsurile nu se vor traduce prin austeritate asemănătoare cu cea din 2010, când au fost afectate direct persoanele, ci vor fi ajustări ale cheltuielilor administrației.
„Suntem într-o îndatorare pentru dezvoltare, nu suntem în deficit pe consum. Pe de altă parte, trebuie luate în continuare măsuri de reducere a risipei bugetare. Una-i una și alta-i alta. Săptămâna viitoare cred că o să vină prima Ordonanță de Urgență. Nu e austeritate, că nu suntem modelul anului 2010, când s-a lovit în oameni. Acum luăm niște măsuri de ajustare a cheltuielilor administrației”, a mai declarat Adrian Câciu, pentru B1 TV.