Adrian Câciu a susținut că mai multe instituții financiare internaționale recomandă României trecerea la impozitarea progresivă. Potrivit informațiilor oferite de ministrul Finanțelor, acest lucru ar trebui realizat într-o perioadă medie de timp, respectiv în trei-cinci ani.
Așadar, ministrul Adrian Câciu a subliniat că urmează să aibă loc o dezbatere cu această temă.
„Vom avea această dezbatere. Nu trebuie să ne ascundem că nu vom avea această dezbatere. Nu este momentul să discutăm în acest moment că va fi introdusă mâine impozitarea progresivă dacă ar fi agreată de coaliție. Nu trebuie să ne ascundem de faptul că toate instituțiile financiare internaționale recomandă României trecerea într-o perioadă medie de timp la impozitarea progresivă”, a declarat Adrian Câciu.
Adrian Câciu a spus că trecerea ar trebui să aibă loc în trei-cinci ani
De asemenea, acesta a subliniat că trecerea ar trebui să aibă loc într-o perioadă de „trei-cinci ani”.
Amintim că purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a vorbit la rândul său despre acest lucru. Potrivit liberalului, cota unică de impozitare este cea mai prietenoasă formulă fiscală.
„Nu se pune problema renunțării la cota unică, pentru că PNL este cel care a introdus-o și care o susține în continuare. Cota unică a fost un instrument și este în continuare care a funcționat, a funcționat în realitate, în economie, acolo unde contează, este cea mai prietenoasă formulă fiscală, dacă putem să spunem așa, atât pentru cetățeni, cât și pentru firme. Colectarea unei cote mai mici și unice la nivel de economie a adus mult mai mulți bani la buget decât această impozitare progresivă”, a declarat Ionuț Stroe.
Totodată, acesta a susținut că impozitarea progresivă dorită de PSD este „o iluzie”.
PNL exclude orice fel de impozitare progresivă
La rândul său, vicepreședintele PNL, Alina Gorghiu, a spus marți că formațiunea sa exclude orice fel de impozitare progresivă.
„Poziția PNL este că exclude orice fel de impozitare progresivă, motiv pentru care suntem în continuare partidul care protejează mediul privat, antreprenorii privați, angajații din sistemul privat și nu considerăm că ei trebuie pedepsiți în vreun fel. În același timp, nu spunem nu reducerii unor cheltuieli în sistem public, care nu sunt justificate, însă această analiză va trebui făcută în Guvern, de către fiecare minister în parte”, a declarat Alina Gorghiu.
Mai mult, Kelemen Hunor a declarat că o impozitare diferită pentru sistemul public şi cel privat nu este posibilă, pentru că ar exista discriminare.
„Nu se poate o impozitare diferită pentru sistemul privat şi pentru sistemul public. Ori există o singură modalitate de a impozita veniturile… Eu nici nu înţeleg această abordare, pentru că nu poţi să faci o discriminare şi o diferenţiere între bugetari şi sistemul privat. Eu am fost tot timpul pentru cota unică. Eu cred că din 2005, când a fost introdusă cota unică, această cotă a fost benefică României, economiei româneşti şi pentru cetăţenii României”, a spus Kelemen Hunor.