Adrian Câciu: Un buget record pentru investiții, de 7,8% din PIB
Adrian Câciu a subliniat că bugetul prevede și o reducere a cheltuielilor de funcționare ale statului cu 0,5 puncte procentuale, o ajustare a cheltuielilor cu personalul cu 0,4 pp din PIB și 2 pp din totalul bugetului, o scădere a subvențiilor cu 0,3 pp și o diminuare a cheltuielilor pentru bunuri și servicii cu 0,3 pp. În același timp, procesul de descentralizare a finanțărilor publice către autoritățile locale va continua, cu o creștere de 0,6 pp.
„Un buget record pentru investitii, de 7,8% din PIB (30,1 miliarde euro) superior deficitului prognozat, un buget care isi propunere exploatarea la maxim a fondurilor europene disponibile României atat din politica de coeziune cat si din politica agricola comuna dar si din PNRR (o alocare istorica de 4,6% din PIB, respectiv peste 17,5 miliarde euro) dar si diminuarea cheltuielilor de functionare a statului cu 0,5 puncte procentuale”, scrie fostul ministru de Finațe pe Facebook.
Referitor la datoria publică, fostul ministru a declarat: „Bugetul estimează un cost mediu de finanțare de 3,7% pentru stocul datoriei publice, cu cheltuieli de 41,6 miliarde de lei pentru dobânzi, similar cu nivelul din 2024, dar mai mic față de 2023, când acesta a fost de 3,9%.”
Câciu a subliniat că analiza cheltuielilor cu dobânzile trebuie realizată pe termen mediu, având în vedere costul mediu de finanțare și gradul de acoperire al datoriei pe termen scurt, care în prezent se află la 103%.
Europa se află într-o perioadă de recesiune economică
El a subliniat că, în prezent, Europa se află într-o perioadă de recesiune economică, iar incertitudinea economică crește pe plan global.
„Continuarea războiului din Ucraina generează contagiune negativă în toată Europa, mai ales în ţările aflate la graniţa cu războiul. Ţările europene, în care noi exportăm 70% din total, sunt în recesiune sau au creşteri economice firave. Ultimele date Eurostat arată că Germania, Austria şi Estonia au avut al doilea an de cădere economică. Iar în ultimul trimestru din 2024 Zona Euro a stagnat, Franţa şi Irlanda au intrat şi ele pe minus iar Italia a stagnat”, transmite deputatul.
Câciu a menționat că cel puțin 12 țări europene au început să adopte măsuri pentru reducerea deficitelor bugetare, în timp ce agențiile de rating au retrogradat Franța și au revizuit perspectivele pentru România și Austria. El a adăugat că soluția pentru România este să își pună ordine în propriile finanțe și să se dezvolte prin investiții semnificative. În continuare, a subliniat că economia României a reușit să rămână pe plus și că bugetul propus pentru anul viitor este bazat pe reforme și investiții. În final, a afirmat că România nu va intra în recesiune, răspunzând astfel criticilor.