Adrian Cioroianu, fostul șef al diplomației române consideră că în spatele mișcărilor de stradă de la Chișinău se află Rusia și că, în contextul războiului de la graniță, orice tulburare socială servește intereselor agresorului. Conform opiniei fostului ministrul de Externe, Rusia încearcă să transforme Republica Modova într-un model eșuat, în ceea ce privește aspirațiile europene.
Cioroianu: Apariția unui scandal la Chișinău ne obligă și pe noi să privim într-acolo
„Vedem de câteva săptămâni că acolo se întâmplă ceva. Protestele folosesc celor care se opun celor care se opun direcției pro-occidentale din politica R. Moldova. Rusia este interesată că niciuna din țările vecine să nu se apropie prea mult de Occident”, a explicat Adrian Cioroianu, într-o intervenție la Digi24.
În plus, fostul diplomat a mai comentat faptul că Moscova este interesată să deturneze atenția europenilor spre alte probleme. „Apariția unui scandal la Chișinău ne obligă și pe noi să privim într-acolo. Întrebarea pe care orice om ar trebui să și-o adreseze este – cui folosc aceste tensiuni de la Chișinău.”, a afirmat Cioroianu.
Opoziția pro-rusă destabilizează situația de la Chișinău!
În ultimele luni, la Chișinău, un partid pro-rus din opoziție a mobilizat mii de protestatari în fața instituției prezidențiale, care au cerut în repetate rânduri demisia liderului pro-occidental, Maia Sandu. Politicianul din spatele protestelor este liderul partidului de opoziție menționat, care se află în exil politic în Israel. Moscova a apreciat recent intervențiile opoziției din Republica Moldova.
Publicația Washington Post a prezentat o analiză prin care un politician rus de rang înalt l-a lăudat pe organizatorul protestului, Ilan Shor, drept „un partener demn de încredere pe termen lung”. Acesta a oferit regiunii moldovenești conduse de partidul lui Shor o afacere ieftină cu gaz rusesc, potrivit serviciului de presă al lui Shor.
„Ilan Shor, în vârstă de 35 de ani, este o figură principală în eforturile Kremlinului de a submina regimul pro-occidental, potrivit documentelor serviciilor de informații. În plus, FSB a cheltuit zeci de milioane de dolari ai marilor companii rusești de stat pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și pentru a reorienta țara spre Moscova.
Trezoreria SUA a impus miercuri sancțiuni mai multor organizații și oligarhi ruși, inclusiv lui Shor, declarând că „coordonează tulburările politice din Republica Moldova” și au „primit sprijinul Rusiei” Documentele consultate de Washington Post oferă o perspectivă rară asupra operațiunilor de influență din umbră ale Rusiei în şara vecină.”, a menționat sursa citată.