Adrian Dinu, fondatorul și CEO-ul grupului Creasoft s-a remarcat prin rezultatele obținute. În acest sens, acesta s-a aflat în Topul Capital Manageri de Succes, ediția 2024, la categoria HR.

Care este cel mai important proiect implementat în 2023 de către departamentul pe care îl coordonați?

În 2023 ne-am concentrat pe investiții în software pentru digitalizarea documentelor de muncă și  în dezvoltarea platformei Creasoft user friendly de semnături electronice pe documente de muncă.

Care este cel mai mare proiect din carieră dumneavoastră implementat în cadrul instituției în care activați în prezent?

Am plecat în 2016 la drum cu un start-up care urma să dezvolte o soluție de pontaj electronic inovativ. Astăzi nu mai suntem start-up, deja suntem un jucător important pe piața furnizorilor de software pentru HR și am depășit de 3 ani pragul de rentabilitate, ceea ce înseamnă că generăm un profit bun din această afacere.

În plus, pontajul electronic cu care am început a rămas doar o mică funcționalitate pe lângă multele dezvoltate în legătură strânsă cu nevoile angajaților și a departamentelor de HR.

Care sunt proiectele prevăzute pentru 2024?

În 2024 ne-am propus să lansăm pe piață o platformă software prin care firmele să poată să semneze electronic documente comerciale cu alte firme (contracte, acte adiționale, procese verbale etc.) și astfel să înlocuiască semnarea olografică  a actelor cu caracter comercial.

Care sunt cele mai mari provocări cu care v-ați confruntat în ultimul an?

Există două mari provocări cu care ne-am confruntat în ultimul an: concurența acerbă din industria noastră – atât pe zona de prețuri, cât și pe zona de funcționalități – și dificultatea de a găsi oamenii potriviți care să se alăture echipei noastre, pentru că fără oameni buni nu poți să evoluezi…

Ce provocări ați avut în relația cu administrația locală sau centrală?

Principalele provocări sunt legate de birocrația clasică, la care se adaugă deseori ambiguitatea legislației și răspunsurile date de autoritățile statului fără nici o legătură cu întrebările primite. Am avut situații când m-am confruntat cu neclarități privind un articol din legislație care putea avea mai multe interpretări.

Așa am aflat că, dacă  întrebi o instituție a statului, nu ți se răspunde la întrebare și nu ți se clarifică nimic, ți se răspunde cu citarea articolului intrepretabil din  legea/ordonanța de urgență cu probleme. Practic, nimeni nu are curaj sau nu știe să clarifice o întrebare punctuală, iar răspunsul dat de stat este de obicei total inutil.

Ce sfat i-ați da unui tânăr care este la început de drum într-o carieră similară cu a dumneavoastră?

Întâi să capete experiență de manager. După care să își dea seama ce îi place să facă în viață (ca activitate). Să nu stea pe gânduri când apare o idee creativă prin care să facă ce îi place.

Ideea creativă poate să îi apară lui sau cuiva din jurul lui, care însă nu face nimic concret mai departe; dacă ideea creativă pare posibil de realizat, să își caute parteneri și să încerce să o transforme într-o afacere care să genereze profit, pe lângă satisfacția datorată faptului că a reușit să facă ce și-a dorit.

Care credeți că vor fi cele mai importante schimbări în domeniul în care activați în următorii 10 ani?

Inteligența artificială va schimba foarte multe în următorii 10 ani. Trebuie să fim pregătiți să ne integrăm și să colaborăm strâns cu AI-ul în viitor. Pentru că altfel rămânem în urmă la toate capitolele vieții.

Atenție, toată lumea din jurul nostru va face fix la fel. Așa că o idee creativă va putea face diferența între noi și restul afacerilor din jurul nostru. Altfel toți ne vom baza pe fix același tip de ajutor oferit de AI și nu vor fi diferențe între noi și ceilalți.

Bani. Ce vă spune acest cuvânt?

Am nevoie de ei, dar îmi place să îi obțin cu minimum de efort.

Ce părere aveți despre micromanagement? Care sunt avantajele și dezavantajele lui?

Un start-up fără micromanagement nu poate demara ca afacere. Dar pe parcurs dacă afacerea crește trebuie să vrei și să încerci să externalizezi decizii cât poți de mult. Mai ales dacă vrei bani cu minimum de efort