Doctorul Adrian Marinescu, despre antibiotice: Sunt frecție la picior de lemn la infecțiile virale

folii de pastile, antibiotice

Antibiotice / SURSA FOTO: Dreamastime

Medicul Adrian Marinescu a declarat, referindu-se la antibiotice, că acestea sunt consumate ca bomboanele, dar sunt frecţie la un picior de lemn într-o infecţie virală.

Antibioticele nu au efect în caz de infecții virale

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș, doctorul Adrian Marinescu, a subliniat că în România există o tendință alarmantă de consum al antibioticelor. Acesta este comparabil cu modul în care sunt consumate bomboanele. El a evidențiat că această practică nu este eficientă în tratarea infecțiilor virale.

”Principiul de a folosi antibioticele nu e înţeles foarte bine pentru că în final antibioticele ajung să fie consumate precum bomboanele şi e o realitate. De multe ori spunem că o infecţie de sezon care de cele mai multe ori este virală se rezolvă doar cu antibiotic, absolut greşit. Până la urmă este doar o componentă psihologică şi un confort pe care credem că îl obţinem”, a declarat Adrian Marinescu, la Medika TV.

Organismul poate dezvolta rezistență la antibiotice

Specialistul a adăugat că utilizarea excesivă a antibioticelor poate conduce la apariția numeroaselor reacții adverse. Și poate diminua rezistența organismului la microorganisme.

”În realitate se întâmplă trei lucruri. În primul rând că antibioticul este frecţie la un picior de lemn într-o infecţie virală, nu ajută la nimic. În al doilea rând, reacţiile adverse pot fi importante şi ca să avem o comparaţie, sunt mai multe reacţii adverse la antibiotice decât am avea în momentul în care ne vaccinăm, nu contează ce vaccin.

Asta ca să avem un reper. Şi al treilea lucru foarte important este rezistenţa. Până la urmă rezistenţa în raport cu alte microorganisme e un proces normal care există dintotdeauna de când discutăm de antibiotice. Ce face omenirea în ultimul timp? Accelerează acest proces”, a precizat Marinescu.

Adrian Marinescu a oferit o clarificare cu privire la natura microorganismelor și la consecințele utilizării excesive a antibioticelor. El a explicat că microorganismele sunt organisme de dimensiuni mici, iar administrarea excesivă a antibioticelor poate duce la consecințe negative. Organismul uman poate să dezvolte rezistența la acestea. În plus, antibioticele pot afecta echilibrul natural al florei microbiene în organism.

Adrian Marinescu a subliniat că noile antibiotice obținute de companiile farmaceutice, într-un viitor nu prea îndepărtat, nu vor mai fi eficiente. El crede că, la un moment dat, pacienții cu infecții severe nu vor mai avea acces la soluții reale și să nu mai aibă antibiotice la dispoziție.

În plus, el a atras atenția asupra inteligenței remarcabile a microorganismelor. El le-a descris ca fiind niște entități extrem de deștepte care știu să se adapteze. Marinescu a subliniat că utilizarea incorectă a antibioticelor, în special în ceea ce privește dozele și administrarea lor atunci când nu este necesar, nu face altceva decât să le întărească și să le facă mai puternice, contrar intenției noastre inițiale.