Noul număr Evenimentul Istoric este disponibil începând de astăzi la punctele de difuzare a presei sau îl poți comanda online pe www.agoramag.ro 

Una dintre cele mai contestate și detestate instituții din perioada comunistă a României a fost Securitatea, care părea că nu ierta pe nimeni atunci când venea vorba de urmăririle informative. Nici măcar unul dintre cei mai complecși oameni politici ai României, Adrian Năstase, a cărui evoluție în lumea politică începe la scurt timp după răsturnarea regimului comunist, nu a scăpat din “ghearele” Securității. 

Dumond Jean Michel, consilier al ambasadei Franței din București și cadru de spionaj, manifestă un interes deosebit pentru a stabili cât mai multe date de verificare despre cetățeanul român Năstase Adrian. De asemenea, în primul raport întocmit de Departamentul Securității Statului, era prezentat că Adrian Năstase „a călătorit frecvent în străinătate, în special în Franța, unde a ținut cursuri la Sorbona și la UNESCO”. 

Până a afla dacă Adrian Năstase a fost sau nu în slujba serviciului de informații al Franței, interesant este de văzut de ce un consilier al ambasadei Franței, care mai presus de asta era și ofițer de informații, avea un interes atât de mare pentru Adrian Năstase. Cum a ajuns Adrian Năstase în vizorul ambasadei franceze, cât și care ar fi posibilele motive pentru care Securitatea s-a alertat în privința sa le puteți afla citind articolul din revista Evenimentul Istoric, acum la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro

Pe fondul discuțiilor despre creșterea prețurilor energiei electrice, reducerea consumului de energie și posibile întreruperi a alimentării cu energie la nivel mondial, revista Evenimentul Istoric vă prezintă povestea catastrofei energetice din anul 1977 care l-a îngrozit pe Ceaușescu. 

În anul 1977 a avut loc primul blackout din istoria României. Ce înseamnă blackout? Înseamnă oprirea alimentării cu energie,”blackout-ul” național fiind catastrofala stingere a luminii pe întreg teritoriul românesc. El poate fi de două feluri, accidental sau controlat. Cel controlat, dispus oficial, dacă sunt probleme cu alimentarea liniilor, se desfășoară după proceduri bine stabilite, scoaterea din rețea a diverșilor consumatori, fie ei casnici sau non-casnici, făcându-se după niște reguli clare, pentru a se diminua pierderile. Despre cel accidental se discută în revista Evenimentul Istoric, pentru că, din păcate, România se număra printre țările care au trecut printr-o pană de curent la nivel național și pierderile au fost uriașe, fiind estimate la 1 miliard de dolari. Care a fost cronolorgia evenimentelor și cum a rezolvat Ceaușescu această problemă, aflați în articolul integral din revista Evenimentul Istoric, acum a punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro  

În continuare, îți îndreptăm atenția asupra dezertorului KGB care animă teoria conspirației din asasinarea lui JFK. A fi agent dublu pare că este un “laitmotiv” al activității serviciilor de informații, însă, de cele mai multe ori, organizația care ajunge să “construiască” acest tip de agent, poate cădea în propria capcană. În acest context, un nume mai mult sau mai puțin cunoscut, Iuri Noșenko, cunoscut ca un dezertor al KGB care a cerut azil în Statele Unite ale Americii, a creat o controversă în interiorul CIA privind buna-credință de dezertare a acestuia. Nesiguranța CIA pornea de la un nume: Lee Harvey Oswald, cunoscut drept asasinul președintelui John F. Kennedy.

Având ca principală responsabilitate recrutarea de spioni străini, Iuri Noșenko oferise informația ofițerilor CIA că a fost responsabil de recrutarea lui Lee Harvey Oswald, cel care l-a asasinat pe John F. Kennedy pe 22 noiembrie 1963. În timpul mai multor interogatorii, acesta a negat că Lee Harvey Oswald ar fi avut vreo legătură cu KGB-ul, Iuri Noșenko considerând că nu era o persoană utilă pentru Uniunea Sovietică. Află cine a fost Iuri Noșenko, dacă a fost implicat cu adevărat în recrutarea lui Oswald sau dacă totul a fost o operațiune a KGB-ul cu scopul de al acoperi pe adevăratul recruiter, din paginile revistei Evenimentul Istoric, acum la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro.  

Dacă vrei să colecționezi Evenimentul Istoric, cea mai mare revistă de istorie din România ce conține 124 de pagini, te invităm să te abonezi! 

Poți opta pentru un abonament în varianta print sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău. În plus economisești bani şi primeşti revista la tine acasă!