Fostul premier, Adrian Năstase, dă cărțile pe față. Deși se specula că se va întoarce în PSD, acesta exclude această posibilitate. Mai mult, Năstase a explicat și de ce nu se poate întoarce în rândurile social democraților.
Fostul președinte al PSD și premier al României, în mandatul de președinte al lui Ion Iliescu, Adrian Năstase a tranșat chestiunea reîntoarcerii în PSD.
Fostul premier a exclus ideea de a se mai întoarce în PSD, dar nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că statutul partidului îi interzice acest lucru. „În mod evident, răspunsul este nu, pentru că statutul partidului este destul de clar. Se spune că persoanele condamnate nu pot fi membri de partid. Nu vreau să comentez faptul că am fost condamnat pentru chestiuni legate de partid şi de finanţarea partidului şi că am plătit eu banii pentru finanţarea campaniei din 2004. Ceea ce spune Ionuţ Vulpescu este o idee care ţine până la urmă nu neapărat de calitatea de membru, ci de calitatea de fost preşedinte al PSD. Sigur, dintr-un anumit punct de vedere, poate fi util. Dar aici este o problemă esenţială. Întrebarea este dacă cei care conduc acum partidul doresc sau nu să aibă un sfat al bătrânilor!”, a spus Năstase, pentru dcnews.ro.
Adrian Năstase a comentat și recomandarea lui Ionuț Vulpescu, președintele Consiliului Național al PSD, care a propus ca toate persoanele care au avut un merit PSD să se reîntoarcă în partid. ”Din ce am văzut eu, de-a lungul ultimilor ani, acest lucru nu s-a dorit, aşa că sunt destul de sceptic cu viitorul acestei propuneri. Ar trebui modificat statutul, după ce se modifică vorbim!”, a mai spus Năstase.
Ionuț Vulpescu a scris în documentul PSD că este timpul pentru ”întoarcerea la fundamentele ideologice ale politicii social-democrate și asumarea acesteia în toate procesele de elaborare a practicilor și acțiunilor politice ale partidului. Elaborarea viziunii social-democrate, relativă la obiectivele reale ale unui partid de centru stânga. Reluarea dialogului cu foștii membri ai PSD, care au făcut performanță în cadrul partidului sau în instituții, și care acum sunt fie excluși, fie izolați”.