Miercuri seară, pe 21 februarie, fostul premier și președinte al PSD, Adrian Năstase, a comentat decizia coaliției de guvernare de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale.
Adrian Năstase consideră că liderii coaliției au venit nepregătiți
Adrian Năstase a declarat că liderii PSD și PNL au venit nepregătiți. Potrivit lui, aceștia nu au prezentat un calendar clar al tuturor alegerilor. Fostul premier a punctat însă că a fost vorba de o mișcare tactică. De asemenea, a specificat că deocamdată, avem decizii referitoare doar la alegerile din iunie. Acolo, PSD are nevoie de un candidat puternic, spune el.
”Este vorba, aşa cum spunea domnul Ciucă, de o mişcare tactică. Deocamdată avem doar decizii referitoare la alegerile din iunie. PSD are nevoie de un partener care să fie valid, de aceea PNL trebuie să iasă în condiţii convenabile din alegerile europarlamentare şi practic în condiţiile în care s-a intrat într-o anume criză de timp, ca la şah, cei doi parteneri au venit într-un fel cu lecţiile nepregătite până la capăt. De aceea nu am aflat mare lucru despre alegerile prezidenţiale, despre alegerile parlamentare, despre calendarul pe întregul an”, a declarat acesta la Antena 3 CNN.
Adrian Năstase a subliniat că s-au format alianțe între partidele de centru, contracarând astfel partidele de extremă.
”Avem, deocamdată, o idee foarte clară, se formează un fel de alianţă a binelui, împotriva unei alianţe a răului. Partidele de centru, centru-dreapta, centru-stânga, împotriva partidelor de extremă şi practic un fel de acţiune de susţinere a democraţiei reprezentative şi cu rolul parlamentului, inclusiv Parlamentului European, împotriva unei democraţii directe caracterizată în ultima vreme tot mai mult de discuţiile în stradă, de manifestări, de tot felul”, spune el.
Potrivit fostului premier, alianța dintre PNL și PSD este considerată „un moment de înțelepciune”. Însă în același timp, se remarcă o anumită dificultate în interiorul celor două partide.
”Este vorba de un moment de înţelepciune, de responsabilitate, fără îndoială, dar este clar pe de altă parte că avem o dificultate în interiorul partidelor, o departajare între poziţiile celor doi lideri şi baronii locali din cele două partide. Se vede foarte clar. Practic ceea ce deocamdată este un element salvat este situaţia PNL care este într-un fel ajutat prin alegerile europarlamentare comasate cu localele, să rămână totuşi un partener solid în relaţia PSD cu partea infracţională. Din punct de vedere practic este o mişcare bună pentru PNL, din punct de vedere strategic, cred că este o mişcare bună pentru PSD”, a explicat acesta.
PNL și PSD vor avea liste comune la alegerile europarlamentare
Miercuri seară, liderii coaliției au dezvăluit că alegerile europarlamentare și cele locale sunt programate să aibă loc pe 9 iunie. În cadrul alegerilor europarlamentare, se vor prezenta liste comune, în timp ce PSD și PNL vor participa cu liste separate la alegerile locale.
Nicolae Ciucă, liderul PNL, și Marcel Ciolacu, președintele PSD, au susținut o conferință de presă comună.
Ciucă a fost interpelat de jurnaliști cu privire la evoluția situației între luna noiembrie 2023 și prezent. Cu trei luni în urmă, liberalii declarau că vor participa independent la alegerile din acest an, sub sloganul „Prin noi înșine”.
Liderul PNL a subliniat că nu s-a modificat nimic în strategia partidului în ceea ce privește valorile și principiile autentice ale liberalilor. Respectarea istoriei și a tradițiilor PNL rămâne o prioritate și în strategia adoptată pentru anul 2024.
În ceea ce privește lista comună PNL-PSD pentru alegerile europarlamentare, Nicolae Ciucă a explicat că aceasta reprezintă o decizie tactică. El a subliniat importanța unor mișcări tactice în cadrul strategiei politice și a menționat necesitatea de a lua în considerare contextul agitat din jurul României. În viziunea sa, este crucial ca țara noastră să rămână un pilon de stabilitate în regiune.
Nicolae Ciucă a evidențiat că în această ecuație nu este relevant doar interesul partidului său, ci mai presus de toate, interesul național al României. În perspectiva sa, este vital ca țara să își mențină parcursul euroatlantic, iar partidele aflate la guvernare trebuie să se asigure că acest lucru se întâmplă. Mai multe puteți citi aici.