Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut astăzi din nou deliciul presei, prin comentariile sale din timpul şedinţei de Guvern.

Vorbind despre problemele cu cerealele din Ucraina, ministrul Agriculturii a spus: „Vă cer sprijin, stimați colegi, să nu mă lăsați în luptă singur. Sunt multe puști pe mine!”

Premierul Nicolae Ciucă i-a răspuns imediat, amuzat: „Presupun că până acum nu v-aţi simţit singur. Nici de-aci înainte, domnule ministru, nu o să fiţi singur. Nu vă lăsăm.”

Adrian Năstase: Politica comercială, din moment ce noi am intrat în UE, nu mai ține de competența guvernului de la București

Comentând acest dialog între prim-ministrul României şi şeful de la Agricultură, în contextul întregului scandal european privind cerealele şi alimentele ucrainene, Adrian Năstase, fost premier, a spus clar că totul este o problemă politică, nicidecum una agricolă.

„Eu vreau să vă spun că, după părerea mea și nu cred că mă înșel, chestiunea asta cu cerealele din Ucraina nu e o problemă agricolă, ci e o problemă politică. Şi discutăm degeaba cu dl. Daea, care, ca de obicei, este sfătos și are dreptate.

Are dreptate și în faptul că nu el trebuia să se ocupe de problemele astea. Noi, în mod normal, ar fi trebuit să avem în cadrul Guvernului și o componentă de comerț internațional.

Prima chestiune care cred că trebuie subliniată politica comercială, din moment ce noi am intrat în Uniunea Europeană, nu mai ține de competența guvernului de la București și ține de competenți la Bruxelles-ului, iar noi într-un fel și Polonia și Ungaria ne comportăm ca și cum în statul Ohio, în Statele Unite, ar interzice să intre cerealele din Canada.

Chestiunile acestea nu pot fi rezolvate decât, așa am acceptat noi, intrând în Uniunea Europeană, ca aceste chestiuni să fie rezolvate la nivelul Bruxelles-ului. A doua chestiune, există un acord de asociere între Uniunea Europeană și Ucraina din 2014, semnat de un prieten al nostru, al tuturor, președintele Traian Băsescu, în 2014.

Este un document care nu are decât 2100 de pagini, împreună cu anexă. N-am apucat să citesc pe tot ca să fac rezumat, dar bănuiesc că există cineva în guvern care l-a citit, care-l gestionează, care știe despre ce este vorba.

Unele dintre lucrurile respective au început să fie puse în aplicare din 2016. Apoi, sigur a venit regulamentul de anul trecut din iunie”, a explicat fostul prim-ministru PSD la Antena 3.

Adrian Năstase: Poți să pui sigilii la intrare și la ieșirea din România, dar merg pe urmă băieții mai departe și descarcă în Italia, în Franța, în Spania

Adrian Năstase a subliniat că Petre Daea nu este decât un ţap ispăşitor în acest caz, oferit fermierilor, însă problema adevărat se rezolvă la Bruxelles, nu la Bucureşti.

Mai mult, fostul premier a precizat că nu toţi cei din România sunt supăraţi în acest moment din cauza scandalului cu cerealele ucrainene, pentru că unii dintre ei fac profituri frumoase de pe urma lor.

„Fermierilor li s-au oferit un ţap ispăşitor care este Daea. Dar problema nu este la Ministerul Agriculturii. Problema, problema fiind politică, nu poate fi rezolvată decât într-un context general, la Bruxelles. Și până la urmă va fi nevoie de o acțiune acolo care să aducă niște compensări pentru fermieri, să stabilească niște suspendări, deci o anumită interdicție pe o anumită perioadă.

Pentru că într-adevăr poți să pui sigilii la intrare și la ieșirea din România, dar merg pe urmă băieții respectivi mai departe și descarcă în Italia, în Franța, în Spania.

Puteți să observați un lucru care e foarte interesant noi anul trecut am exportat vreo 4,5 milioane tone de cereale cu în creștere, nu știu, 20-30% față de anul anterior, în condițiile în care producția din România anul trecut a fost cu 40% mai mică.

Deci este clar că intră și în România, intră cereale Ucraina, care apoi sunt vândute de către alte firme mari din România care fac comerț, așa încât nu toți cei din România sunt supărați de povestea asta cu cereale. Şi nici cei care se ocupă de zootehnie nu cred că sunt foarte supărați că pot să obțină mai ieftin.

Pe de altă parte mai este un canal important de transfer către zona occidental-europeană, pe Marea Neagră fiindcă canalul de transport deschis de Turcia și de și de Rusia pe unde au trecut începând din vara anului trecut până acum peste 900 de vase”, a mai spus Adrian Năstase.