Adrian Năstase critică momentul ales de actuala conducere a PSD pentru depunerea moțiunii de cenzură, precum și tactica adoptată. Eșecul ar putea să îi coste scump pe social-democrați, susține fostul președinte al partidului.
Fostul premier Adrian Năstase consideră că „ar fi nevoie de o strategie foarte spectaculoasă” a PSD pentru a depăşi eşecul moţiunii de cenzură în scurtul timp rămas până la alegerile locale din 27 septembrie.
„O moţiune amânată foarte mult. În final, depunerea ei a avut loc anterior Congresului PSD iar dezbaterea şi votul ei au fost programate după.
Amânarea votului, din lipsă de cvorum, nu mai poate influenţa Congresul – care a trecut – dar poate influenţa alegerile locale. Unele zone de nehotărâţi şi unii primari ar putea fi interesaţi de ofertele liberalilor”, a scris Adrian Năstase, marţi, pe blogul personal.
”PSD are destul de puţini aliaţi”
În opinia sa, „este destul de evident, la acest moment, că PSD are destul de puţini aliaţi şi nu reuşeşte să negocieze cu succes pentru a-i obţine”.
„Au mai rămas trei săptămâni până la alegerile locale. Ar fi nevoie de o strategie foarte spectaculoasă a partidului pentru a depăşi acest eşec în scurtul timp rămas. Se va întâmpla oare acest lucru?”, se întreabă fostul lider al social-democraţilor.
Luni, şedinţa Parlamentului în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea de cenzură nu a putut să aibă loc din lipsa cvorumului. În urma apelului nominal, doar 226 de parlamentari au fost la şedinţă, fiind necesară prezenţa a 233 de deputaţi şi senatori.
Demiteri din PSD
Consiliului Politic Național al PSD, fostul CEx, convocat marți, după eșecul lamentabil al moțiunii de cenzură inițiate de social-democrați împotriva Guvernului Orban, a luat decizii extrem de dure la adresa celor care au fost acuzați că au trădat partidul, prin absența lor de la ședința de luni a Parlamentului.
Fostul ministru de Interne, Carmen Dan, este singura care a scăpat de excluderea din partid.
În schimb, senatorul Roxana Paţurcă şi deputaţii Adrian Todor, Cătălin Rădulescu şi Dan Ciocan au fost excluşi, marţi, din PSD pentru că au lipsit de la şedinţa de plen comun a Parlamentului în care trebuia să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură.