Adrian Năstase își retrage tablourile de la Muzeul Național de Artă

Fostul premier Adrian Năstase a decis să-și retragă toate tablourile expuse la Muzeul Național de Artă în urma unui presupus „linșaj mediatic” la adresa operelor sale.

Anunțul a fost făcut vineri, 26 ianuarie, pe blogul personal al politicianului, unde acesta și-a exprimat dezamăgirea față de atacurile la adresa tablourilor sale expuse în cadrul expoziției „Victor Brauner”.

„Am crezut, cu naivitate, că mă bucur de un anumit respect în lumea artei ținând seama de contribuțiile mele ca premier în acest domeniu – muzee și colecții, biblioteci, sute de obiective restaurate (menționez doar Muzeul Național de artă contemporană sau Muzeul hărților și multe altele), indemnizațiile de merit pentru 700 de oameni de cultură, proiectul Orașului artiștilor (care, din păcate, nu a fost dus până la capăt de guvernările ulterioare)”, a scris Adrian Năstase pe blog.

Năstase a subliniat că, în calitate de fost prim-ministru, a contribuit semnificativ la sectorul artistic din România, menționând realizările sale în:

  • restaurarea muzeelor
  • colecții
  • proiecte culturale

Cu toate acestea, el s-a declarat afectat de „linșajul mediatic” și de utilizarea sa ca „collateral damage” într-o presupusă „bătălie de reglare de conturi”.

„M-aș fi așteptat deci la o semnalare personală, de bună credință, în măsura în care unele lucrări vizate fuseseră expuse și în urmă cu 20 de ani”, a scris fostul premier.

Contestatarii autenticității tablourilor, personaje din arhivele CNSAS

Fostul premier a dezvăluit că, printre cei care au contestat autenticitatea tablourilor, se află „progeniturile unor foști trădători” și „personaje din arhivele CNSAS„. Cu toate că nu a oferit detalii sau nume specifice, Năstase a sugerat că aceștia ar avea legături cu colecțiile de artă regale dispărute.

După patru zile de „linșaj mediatic”, Adrian Năstase a decis să-și retragă toate lucrările expuse în cadrul expoziției, inclusiv cele anterior expuse la Piatra Neamț. Această decizie a fost comunicată directorului general al Muzeului Național de Artă, Călin Stegerean.

„Au fost patru zile de linșaj mediatic în care am reușit să fac celebrul test al aviatorilor «friend or foe». Interesant este că acum au apărut în peisaj și progeniturile unor foști trădători, «experți» ai colecțiilor de artă regale dispărute din România sau au fost reactivate personaje din arhivele CNSAS”, spune acesta.

Adrian Năstase
Adrian Năstase/SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Năstase își retrage picturile în semn de protest

Fostul premier a argumentat că retragerea este:

  • atât un gest de protest
  • cât și o modalitate de a nu crea probleme conducerii Muzeului.

Aceasta a fost responsabilă pentru selecția lucrărilor pentru expoziție.

„Am decis, ca formă de protest, să retrag din expoziție toate lucrările, nu numai pe cele expuse anterior la Piatra Neamț. I-am comunicat această decizie domnului director general Călin Stegerean. Fac acest lucru dintr-un sentiment de revoltă, dar și pentru că nu vreau să creez probleme conducerii Muzeului care a selectat lucrările pentru expoziție”, a mai scris Năstase.

Anterior, expertul Pavel Şuşară a adus acuzații grave asupra Muzeului Naţional de Artă, susținând că expoziția „Victor Brauner. Între oniric şi ocult” conține falsuri.

În replică, directorul general al Muzeului, Călin Stegerean, a respins aceste afirmații. El spune că autenticitatea lucrărilor nu a fost pusă la îndoială în:

  • articole
  • lucrări de specialitate

El se referă la cele din 2003 și până în prezent.

„În articole sau lucrări de specialitate apărute din anul 2003 până în prezent nu a fost pusă la îndoială autenticitatea lucrărilor prezente în expoziţie”, a transmis Muzeul de Artă al României.