Adrian Năstase a decis să dea statul în judecată după ce Parlamentul a decis, în luna februarie, eliminarea indemnizației pentru limită de vârstă, acordată foștilor parlamentari.
Adrian Năstase luptă pentru pensia specială! A dat statul în judecată
Adrian Năstase a dat în judecată Parlamentul, prin Camera Deputaților, cerând să beneficieze în continuare de pensia specială, care i-a fost tăiată după decizia luată în februarie de Parlament. În acest context, judecătorii de la Tribunalul București ar urma să anunțe astăzi decizia cu privire la cererea lui Adrian Năstase.
Totuși, avocații care reprezintă Parlamentul în acest proces au precizat în instanță faptul că nu Tribunalul București ar fi competent să judece acest dosar, ci Curtea de Apel București. De asemenea, avocații lui Adrian Năstase susțin că ar trebui ca astăzi să fie luată o decizie, fiind vorba despre un litigiu cu statul în ceea ce privește venitul, respectiv pensia.
Acești români nu mai beneficiază de pensii speciale
Anterior, Camera Deputaților a adoptat un alt proiect de lege ce ține de pensiile speciale. Este vorba despre proiectul de lege care prevede că nu vor beneficia de pensie de serviciu militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, membrii Corpului diplomatic şi consular, judecătorii Curţii Constituţionale, personalul aeronautic civil navigant, membrii Curţii de Conturi, condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea mai multor acte normative, în sensul instituirii unor prevederi potrivit cărora persoanele condamnate pentru infracţiuni de corupţie să nu beneficieze de pensie de serviciu.
„Nu beneficiază de pensia de serviciu personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289-291 din Codul penal (luarea de mită, darea de mită, traficul de influență), dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu”, prevede textul adoptat.