Politician de forţă, de profesie jurist, Adrian Năstase a condus Guvernul României în perioada 2000-2004, o perioadă extrem de importantă în pregătirea aderării la Uniunea Europeană. Împarte cu predecesorii săi social-democraţi şi CDR-işti vina pentru pierderea contactului cu grupul fruntaş de ţări din regiune care s-au integrat în structurile euro-atlantice.

Cât timp s-a aflat în fruntea guvernului au existat numeroase scandaluri legate de acte de corupţie, pe de o parte, şi de acţiuni de intimidare şi/sau controlare, de diverse căi, a presei incomode. De altfel, aceste lucruri vor cântări greu în alegerile care l-au opus lui Traian Băsescu la alegerile din 2004.

După pierderea acestora, Năstase a devenit preşedinte al Camerei Deputaţilor, funcţie pe care s-a văzut nevoit să o abandoneze în urma pierderii sprijinului politic al PSD, în urma vehiculării numelui său în mai multe dosare de corupţie. De altfel, este cercetat în prezent în mai multe dosare penale, cel mai mediatizat caz fiind cel în legătură cu blocul din strada Zambaccian.

Un alt fenomen puternic legat de perioada în care PSD s-a aflat sub influenţa lui Adrian Năstase este acela al „baronizării” României, intrarea unor judeţe întregiu sub influenţa clientele politice a social-democraţilor, care ajunsese să deţină deopotrivă conducerea administraţiei locale şi a celor mai profitabile afaceri din zonă.

„Un clasic în viaţă: e citat cu sfinţenie ori de câte ori comite erori”, spune despre el Tia Şerbănescu. Replica legată de număratul ouălor e doar una dintre erorile momerabile.

Vezi şi alte personaje importante ale tranziţiei.