În opinia sa, defectele care i-au fost reproșate acestuia în campanie se vor estompa după scrutin, iar Ponta va identifica soluții de coabitare cu un guvern responsabil. Totodată, Năstase a subliniat că, după încheierea alegerilor, atât PSD, cât și PNL, vor trebui să treacă printr-un proces de refondare pentru a-și regăsi consistența politică.

”Eu am o problemă în a decide dacă să votez, consecvent, cu candidatul PSD, aşa cum am făcut de-a lungul anilor sau să merg pe o altă variantă. Din păcate, slăbiciunile succesive ale PSD au dus la rezultatele de acum în care, practic, partidul nu mai are propriul său candidat iar candidatul comun se bate să obţină jumătate din voturile însumate ale PSD, PNL şi UDMR. Imi este clar că, după alegeri, PSD, la fel ca şi PNL, va avea nevoie de o refondare. Până atunci îmi voi menţine punctul de vedere conform căruia, în noua dezordine internaţională, de după alegerile americane, profilul lui Victor Ponta este cel mai potrivit pentru postul de președinte. Sper ca defectele sale să se estompeze după alegeri şi să găsească formule de coabitare cu un guvern responsabil”, scrie fostul premier.

Parcursul politic al lui Victor Ponta

Conform lui Năstase, Victor Ponta a beneficiat de o formare riguroasă și de mentoratul direct al fostului premier. Ponta a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1995, după care a devenit procuror și asistent al lui Adrian Năstase, pe atunci profesor de drept internațional și președinte al PSD. În 2001, la instalarea în funcție a guvernului condus de Năstase, Ponta a fost numit șef al Corpului de Control al Executivului. După doar doi ani, a preluat conducerea Tineretului Social Democrat și a devenit vicepreședinte PSD, confirmând astfel încrederea acordată de mentorul său.

La alegerile parlamentare din 2004, tânărul Ponta a intrat în Parlament ca deputat de Gorj la numai 32 de ani și a fost numit vicepreședinte al Camerei Deputaților. Năstase a amintit că, deși a pierdut atunci alegerile prezidențiale în fața lui Traian Băsescu și conducerea PSD în favoarea lui Mircea Geoană, el a continuat să susțină evoluția lui Ponta în interiorul partidului, contribuind la consolidarea carierei politice a acestuia.

Refondarea PSD și PNL după alegeri

Adrian Năstase a atras atenția că slăbiciunile succesive ale PSD au condus, paradoxal, la o situație în care partidul nu mai are un candidat propriu, fiind nevoit să susțină un profil comun care speră să obțină jumătate din voturile electoratului tradițional al PSD, PNL și UDMR. În aceste condiții, Năstase a spus că, după scrutin, ambele principale formațiuni de centru-dreapta și centru-stânga vor trebui să își regândească strategia și structura. Refondarea va implica, potrivit lui, clarificarea direcțiilor ideologice și coagularea echipelor de conducere astfel încât partidele să își recapete credibilitatea în fața alegătorilor.

Campanii extravagante și critică la adresa populismului

Înainte de votul din luna mai, Năstase și-a exprimat îndoiala cu privire la seriozitatea unor propuneri făcute de candidați, menționând, cu exasperare, ideea de a arma întreaga populație cu pistoale pentru a preveni un posibil atac rusesc. El a ironizat inițiativele populiste, sugerând că, în cazul unui conflict real, unii dintre promotorii acestor măsuri s-ar retrage strategic peste Atlantic.

În plus, fostul premier a pus sub semnul întrebării noțiunea de “suveranism românesc” promovată de unii lideri, considerând că principiile acestui curent sunt vagi, iar scopul lor real ar fi crearea unei “noi Rome” în care politicienii români să se închine unor modele externe inadecvate.

”Spuneam, cu un anumit prilej, că ne-am săturat de „lecţiile bune” pe care ni le predau unii oameni politici din afară si că am avea nevoie, mai curând, de exemple bune. Spre exemplu, in materie de valori, pare că nu am înţeles că este vorba mai curând de valori pecuniare – 5 milioane $ pentru a obţine un green card de reşedinţă în Statele Unite sau 500.000 $ pentru a deveni membru într-un club american select. Sper ca oamenii politici români să-și fi încheiat perioada de naivitate în politica externă şi să înţeleagă că este vorba, în final, doar de interese. Să ne fie clar că dacă acum ne amuzăm poate la scandalurile dintre candidaţi, după alegeri riscăm să intrăm într-o serioasă criză economică şi socială, în condiţii de tensiuni regionale accentuate. Sper să găsim înţelepciunea ca, după votul din luna mai, să lucrăm împreună pentru obiective comune”, conchide fostul premier.

Provocări economice și necesitatea unității

Năstase a avertizat că, în spatele disputelor retorice și scandalurilor dintre candidați, se ascunde riscul unei crize economice și sociale accentuate de tensiuni regionale. El a apreciat că politicienii români ar trebui să depășească naivitatea în politica externă și să înțeleagă că, în cele din urmă, guvernele străine urmăresc interese economice proprii, nu lecții morale.