Adrian Năstase susține că Ucraina are tot interesul să lărgească zona de conflict. Acesta pune la îndoială, de asemenea, neutralitatea Republicii Moldova.
Adrian Năstase, despre problema trupelor din Transnistria
Despre schimbul de replici dintre Chișinău și Moscova pe tema trupelor din Transnistria, Adrian Năstase a spus:
„Dincolo de discursuri, noi ar trebui sa fim extrem de îngrijorați. Și înainte de ’89 războaiele reci se așezau, erau grevate pe anumite conflicte, uneori între proxy, intermediari, dar în orice caz consumau muniție. Noi suntem din păcate lângă o astfel de zonă fierbinte, de conflict militar. Noi vedem un interes al ucrainenilor de a lărgi zona de conflict, au tot interesul sa lărgească și sub un anumit aspect le-ar conveni ca și Republica Moldova să intre sub zona fierbinte.
Contează și dacă Republica Moldova vrea să aibă un statut de neutralitate. Dna Gavrilița spunea că neutralitatea reprezintă baza guvernării de la Chișinau. Ultimele abordări ale presedintelui Maia Sandu arată într-un anumit fel că R.Moldova încearcă să intre sub o umbrelă diferită, să renunțe la neutralitate, considerând că neutralitatea nu o poate apăra de un pericol venind din Transnistria sau de la ruși. Aici serviciile noastre de informații trebuie sa înțeleagă ce vor cei de la Chișinău. Până la urmă Rusia joacă dupa semnalele primite de la Chișinău”.
Discursul lui Putin a marcat începutul celui de-al doilea an de război
Potrivit lui Adrian Năstase, Vladimir Putin acuză în discursul său că hegemonia SUA s-a extins până la frontiera cu Rusia, de aceea invocă un război rece cu un Occident lărgit împotriva estului limitat doar la Rusia, cu mai mulți spectatori.
„Statele Unite reprezintă o formulă hegemonică care s-a întins până la frontiera Rusiei. Din acest motiv, practic el invocă un nou război rece, un Occident lărgit contra unui Est limitat practic la Rusia, doar cu mai mulți spectatori care sunt China, India și așa mai departe.
De aceea, discursul, după părerea mea, discursul lui a fost pe de o parte electorală în sensul că s-a adresat populației din Rusia, care în mod evident suferă în urma războiului. Pe de altă parte, un mesaj către cei care nu sunt părți în conflictul din Ucraina sau în orice caz, nu participă în mod vizibil. Este vorba de China, de India, de zone adiacente, care în mod evident vor conta.
Așa încât eu cred că ziua de astăzi nu, nu a marcat de fapt un an de război, ci a marcat deschiderea celui de-al doilea an de război. Este practic un anunț care trebuie să fie extrem de îngrijorător pentru noi din toate punctele de vedere. Și aici sigur că aș putea să iau pe rând diverse chestiuni, temele care au fost folosite, de la mesianism, la aspectele legate de armată, la chestiunile legate de vecini, la atacurile împotriva americanilor, împotriva NATO.”, a declarat acesta pentru Antena 3 CNN.