Fostul prim-ministru Adrian Năstase a făcut observații în cadrul unei ediții speciale la Antena 3 CNN, în timpul serii de miercuri, privind peisajul politic ce se conturează în anul electoral 2024.
Adrian Năstase a analizat situația politică
Subiectul a fost inițiat de rezultatele unui sondaj realizat de CURS, care ilustrează intențiile de vot ale locuitorilor din București pentru alegerile locale, acordând PSD un scor de 31%.
Acesta a evaluat și potențialele candidaturi prezidențiale ale lui Marcel Ciolacu și Mircea Geoană.
Adrian Năstase a exprimat opinia că o vizită în Statele Unite pentru Ciolacu era necesară, deși a adăugat că nu consideră că este suficientă pentru a câștiga eventualele alegeri. El a indicat că, conform informațiilor sale, ambasadorul Muraru s-ar fi opus vizitei lui Ciolacu în Statele Unite, argumentând că nu era oportună.
Năstase a speculat că Iohannis, în calitate de președinte, își pregătea probabil o eventuală vizită pentru ultimul an de mandat în Statele Unite și că, din această cauză, nu puteau avea loc două vizite din partea României într-o perioadă scurtă.
El a considerat că Ciolacu a căutat o altă abordare, o formă de lobby mai degrabă instituțională, cu specialiști și experți din Statele Unite. Năstase a menționat că, în ciuda opoziției inițiale a ambasadorului, Ciolacu a efectuat vizita, punându-l pe acesta într-o situație neplăcută. După aceea, conform afirmațiilor lui Năstase, Ciolacu a continuat să se întâlnească cu reprezentanții Departamentului de Stat și ai altor instituții, criticând liderii „clicii roșii” care se află încă la conducere în România. Năstase a adăugat că astfel de acțiuni nu ar trebui să aibă loc.
„Deocamdată, mai avem aproape un an până la alegerile locale. Vor fi, probabil, în septembrie. Deci, va conta foarte mult guvernarea.
Sunt atâtea teme delicate. Pensionarii probabil că vor fi mulțumiți o vreme, dar încep (să se manifeste) alte categorii care vor fi nemulțumite. Se vor schimba opțiunile de vot.
Oamenii întotdeauna au spus că votează cu răul cel mai mic, dar n-au spus că votează din rău în mai rău.
Și ceea ce văd în Parlament în momentul de față este de o tristețe extraordinară (…)
Eu cred că o vizită în Statele Unite pentru Ciolacu era necesară, deși trebuie să adaug că nu este suficientă pentru câștigarea unor eventuale alegeri. Din informațiile mele, (ambasadorul Muraru,n.r.) s-a opus vizitei lui Ciolacu în Statele Unite, spunând că nu este oportună.
Probabil că Iohannis își pregătea o eventuală vizită pentru ultimul an de mandat în Statele Unite și nu puteau avea loc două vizite din România într-o perioadă scurtă, în Statele Unite.
Eu cred că Ciolacu a forțat pe o altă filieră, pe o variantă de lobby, mai curând instituțional, al unor specialiști, al unor experți din Statele Unite.
A făcut vizita și sigur că l-a pus pe săracul ambasador într-o situație neplăcută. Iar el, după aceea, a mers în continuare la Departamentul de Stat și în alte părți, criticând reprezentanții ‘clicii roșii’ care sunt în continuare la conducere în România. Lucrurile astea nu se fac”, a spus Năstase la A3.
Năstase: Lui Mircea Geoană îi va fi greu să meargă la PSD să ceară sprijin
Acesta a comentat și o eventuală candidatură a lui Mircea Geoană.
„Ce m-a mirat în această carte – ‘Bătălia pentru viitorul României’ – este că el n-a menționat o singură dată PSD-ul. Deci, cred că va fi foarte greu (ca Mircea Geoană) să meargă după aceea la PSD, să spună ‘sprijiniți-mă’. În carte, el vorbește de o candidatură independentă”, a subliniat Adrian Năstase.