Prețurile alimentelor au explodat în România, iar unele persoane nici nu își mai permit anumite produse pe care acum un an de zile le achiziționau la prețuri decente.

Cartofii, pieptul de pui, roșiile și nu numai au ajuns să înregistreze prețuri mult mai mari decât în alte țări europene deși sunt alimente care pot fi produse și în România. În acest sens, analistul economic Adrian Negrescu, a vorbit despre măsurile necesare pentru a depăși această criză fără precedent a alimentelor.

El susține că se aștepta la o astfel de situație în contextul în care aproximativ 70% din produsele care ajung pe mesele românilor nu sunt de la producători local ci din supermarketuri.

Analistul susține că românii importă inflație, în contextul în care produsele vin din străinătate cu costuri mai mari raportat la piața românească.

Unde sunt legumele de bază la prețuri mici?

În ceea ce privește eventualele soluții, Adrian Negrescu susține că cel mai important lucru este stimularea accesului agricultorilor români la aceste zone de supermarketuri.

„Era de așteptat să se întâmple acest lucru şi ne adâncim în aceste probleme. De ce? Pentru că aproape 70% din ce punem noi pe masă cumpărat din supermarketuri şi nu de la piaţă de la producătorii locali vine cu costurile asociate inflației.

Practic, importăm inflație pentru că toate aceste produse vin din străinătate şi vin cu costuri mai mari raportat la piaţa românească. Aceste lucruri se pot rezolva prin stimularea agriculturii românești, prin stimularea accesului agricultorilor români la aceste zone de supermarketuri care nu se întâmplă în momentul de faţă”, a spus acesta, la Antena 3.

El a mai adăugat că în supermarketuri este dificil ca un producător român să vină cu o marfă ieftină, dar și cu o cantitate foarte mare. În acest sens, Adrian Negrescu susține că un alt aspect important îl reprezintă irigațiile, astfel încât recolta să se dezvolte la fel ca și în afara țării.

Analistul economic susține că în România din cauza temperaturilor extrem de crescute vara, foarte multe recolte sunt distruse, în loc să ajungă pe rafturile magazinelor sau a piețelor din țară la prețuri mai mici.

Irigațiile, o prioritate pentru România

„Ştim care e treaba cu taxele de raft, cât de greu îi este unui producător român să intre cu o marfă mai ieftină în hypermarket, în condițiile în care nu este capabil, din păcate, să asigure calitatea şi valoarea şi volumul de produse pe care supermarketul le cere.

Aici este o politică de stat pe care trebuie să o punem în practică măcar acum în al 13-lea ceas şi să stimulăm un lucru esențial din punctul meu de vedere: irigațiile. Noi tot dăm subvenţii pe hectar la agricultori, cei care au nevoie de astfel de ajutoare, dar nu stimulăm crearea unui astfel de mediu de a ieşi din zona asta de agricultură meteo sensibilă.

La noi cum dă puţin căldura se duc şi trufandalele şi toate produsele alimentare se duc în cap pentru că nu reușim să avem un sistem de irigații competitiv, similar, cel puțin, cu cel din Ungaria”, a mai explicat Adrian Negrescu, la Antena 3.