Declarația lui Adrian Oros a fost făcută în data de 17 noiembrie, într-o conferinţă de presă.

„Am depus o iniţiativă legislativă în 9 noiembrie care implementează Directiva nr. 633/2019 privind practicile comerciale neloiale, iar prin această iniţiativă readucem toate acele măsuri pe care le-am prins în Legea 150/2016, dar de data aceasta într-un limbaj european, astfel încât această lege să fie aplicabilă, şi nu cred că vor mai avea curajul să o modifice”, a transmis ministrul Agriculturii.

Motivul din spatele deciziei

Acesta a motivat decizia de a iniţia această lege făcând comparaţii între Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare, iniţiată de PNL, care prevedea ca marile magazine să expună la raft, în proporţie de 51%, produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, şi Legea 28/2020, care a modificat o parte din prevederile primei legi, modificări făcute de parlamentarii PSD.

„Scopul implementării acestei iniţative legislative:˜ un lanţ de aprovizionare cu alimente bine echilibrat şi funcţional;˜ combaterea comportamentelor care încalcă principiul bunei-credinţe în relaţiile comerciale;˜ protecţia producătorilor din sectorul agricol şi alimentar;˜ protecţia producătorilor şi procesatorilor români, pentru că această directivă (633/2019 n.r.) pune pe picior de egalitate producătorul şi procesatorul mic care din nefericire în România este român şi comerciantul este dominant. Ce prevede? Termene de plată clare:ƒ˜ maxim 7 zile – produse proaspete;ƒ˜ maxim 30 zile – alte produse;˜ maxim 60 zile – produse fără valabilitate sau care au termene peste 12 luni, sunt foarte puţine, preavizul trebuie să fie de minimum 30 de zile, acum din nefericire este de pe o zi pe alta, ca producătorul să fie anunţat că nu mai e pe raftul magazinului”, a argumentat Oros.

Şeful MADR a precizat şi ce anume este interzis prin această lege, respectiv modificarea unilaterală a clauzelor din contract, perceperea de taxe ascunse, „aceste taxe ascunse care la unii retaileri ajung la 24% şi au diverse forme”, interzicerea plăţii pentru pierderile suferite în spaţiile cumpărătorului.

De asemenea, se interzic represaliile comerciale împotriva furnizorului, returnarea de produse nevândute, plata pentru listare şi pentru expunere, plata pentru amenajarea spaţiilor de vânzare şi a personalului, practicarea schemelor de formare a preţului în mod diferenţiat pentru produse similare.

„Cine se ocupa de aşa ceva? Consiliul Concurenţei şi Ministerul Agriculturii. Asta este iniţiativa legislativă care va corecta tot ceea ce PSD, care acum zice că ţine cu producătorii, a reuşit să strice din legea produselor româneşti prin Legea 28”, a conchis acesta.