Tinerii ar trebui să se apuce de agricultură pentru că este unul dintre cele mai profitabile domenii, dovadă fiind faptul că peste un deceniu, mâncarea se număra printre cele mai scumpe mărfuri, nu doar pentru noi, ci şi la nivel global, este de părere preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Rădulescu
‘După ce se întâmplă acum la nivel global, agricultura va fi una dintre cele mai bune meserii dacă mă întrebaţi şi cea mai profitabilă. Dacă discutăm de ceea ce se întâmplă acum cu aurul, cu petrolul, mâncarea va fi mai valoroasă decât orice. În zece ani o să vedeţi. Pentru că populaţia Globului se înmulţeşte, iar agricultura nu poate să ţină pasul creşterea producţiei în ritmul în care creşte populaţia’, a declarat vineri, Rădulescu, prezent la constituirea Federaţiei Tinerilor Fermieri din România (FTFR).
Acesta crede că românii nu vor muri de foame în următorii ani, însă vor cheltui tot mai mulţi bani pentru a-şi cumpăra mâncarea.
‘Problema noastră nu va fi că vom muri de foame, că vom produce. Problema noastră este că nu vom avea bani să cumpărăm, pentru că alimente vor avea cei care vor avea bani. Vedem ce se întâmplă în Ţările Arabe. Ei vin peste noi şi cer siguranţă alimentară, contracte ferme, plătesc, dar vor să ştie că vor avea mâncare. Aici va fi o problemă. Eu zic că România are o mare şansă, dar nu rapid. (…) Lapte şi miere în agricultura României, peste 25-30 de ani’, a explicat Adrian Rădulescu.
Preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor acuză Ministerul Agriculturii că are angajaţi în teritoriu care habar nu au de agricultură şi care vin la serviciu doar pentru a-şi ridica salariile.
‘De ce Ministerul Agriculturii nu poate să facă nimic? Pentru că el în teritoriu nu are nimic. Are o structură numită Direcţia Agricolă cu 12 oameni şi care sunt rupţi de realitate şi care se duc la serviciu să ia un salariu’, crede Rădulescu.
Deputatul consideră că fermierii nu sunt ajutaţi deloc în prezent de stat, motiv pentru care aceştia au devenit sceptici. Dovadă şi prezenţa de vineri, de la Sibiu, când din cei 500-600 de participanţi anunţaţi de organizatori, au venit doar 10 % dintre aceştia pentru înfiinţarea FTFR.
‘În acest moment nu pot fi ajutaţi tinerii fermieri. Încercăm un prim sistem de organizare a lor, pentru că este greu să îi identifici şi ei să găsească oportunităţi. Ceea ce se încearcă aici, este o chestiune care trebuia încercată de mulţi ani. (…) Unde se discuta de 5-600 de participanşţi, în sală sunt o sută. Agricultura este într-o totală dezorganizare economică. Ceea ce face Ministerul Agriculturii este paralel cu ceea ce se întâmplă în agricultură, pentru simplul motiv că agricultura este sută la sută privată’, a criticat Adrian Rădulescu.
Conform acestuia, primul pas pentru normalizarea situaţiei din agricultură ar fi înfiinţarea camerelor agricole depolitizate în această toamnă şi crearea de programe concrete pe domenii de activitate.
‘Trebuie facem nişte programe concrete pe domenii, să venim cu soluţii. PNDR-ul l-am dus până la jumătate, (…) nu am venit cu exemple de ferme. (…) În 20-25 de ani vom ajunge la nivelul la ceea ce se întâmplă în Europa în domeniul agriculturii’, spune Rădulescu.
Fermier şi el, Adrian Rădulescu recunoaşte că el a prosperat în domeniul agricol şi copiind de la alţii.
‘Asta e realitatea, de multe ori copiem. (…) Asta mi s-a întâmplat şi mie. Eu am făcut multe lucruri văzând. Eu sunt horticultor, m-am dus la un coleg de al meu şi am văzut o fermă de porci. (…) Mi-am făcut o fermă de porci, am creat un model şi am creat 160 de ferme de porci după modelul acesta’, spune Rădulescu.
Cu toate problemele, Adrian Rădulescu estimează că fermierii serioşi din România sunt oameni bogaţi şi vor deveni şi mai bogaţi în viitor.
‘Vă garantez, cei mai bogaţi vor fi cei care se vor ocupa de agricultură. (…) Fermierii sunt bogaţi. Nu sunt de acord cu fermieri care au în spate un tractor de 100.000 de euro sau o combină de 200.000 de euro şi spun că e sărăcie. Fermierii care fac treabă în România, au şi jeep, au şi casă, au şi maşină, au şi combină’, a concluzionat Adrian Rădulescu.
Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) a organizaţi pentru prima dată, vineri, la Sibiu, Conferinţa Naţională a Tinerilor Fermieri, la care au luat parte peste 50 de persoane. Viorel Matei, preşedintele FNPAR estimează că 40 la sută din fermierii români, sunt tineri între 18 şi 40 de ani.
SURSA: Agerpres