"Colegul meu austriac bănuiesc că ştie de ce şi-a depus demisia. Eu nu ştiu de ce şi-a depus dânsul demisia. Eu, personal, ştiu de ce nu îmi depun demisia. Şi nu voi face lucrul acesta. Nu am comis niciun fel de act cu rea credinţă, nu am comis niciun fel de ilegalitate, iar această acuzaţie sau alegaţie, potrivit căreia pentru a îndeplini o procedură parlamentară am acceptat să percep bani, este o alegaţie falsă", a susţinut Severin.
El a adăugat că, dacă ar fi fost mai atent, probabil că ar fi evitat posibilitatea creării unei asemenea confuzii.
"Mă simt marcat de acest episod. Nu consider în sine că avem de-a face cu o problemă privind încălcarea unor reguli în Parlamentul European. Cred că cel mai grav lucru este acela de a fi pusă în discuţie credibilitatea mea şi a Parlamentului European. Iar acesta este lucrul cel mai grav", a spus Severin.
"Am încercat să evit o asemenea problemă, dar să vede bine că nu am reuşit cu totul, dar acest lucru nu înseamnă că am săvârşit ceva de care să îmi fie ruşine", a mai precizat Adrian Severin.
El a acuzat publicaţia britanică că este specializată în ‘producerea şi colportarea scandalurilor, care a încercat mereu să implice în tot felul de scandaluri membri ai Parlamentului european sau lucrători ai instituţiilor europene.
Potrivit europarlamentarului, nu afişarea adevărului a fost ţinta, ci compromiterea unor oameni.
"În ceea ce mă priveşte, spun că nu sunt corupt, dar sunt şi foarte incomod şi probabil că voi rămâne la fel de incomod, i-am supărat pe mulţi", a afirmat Severin.
Europarlamentarul român a spus că nu a primit niciodată şi nu a luat bani publici, cu excepţia celor proveniţi din salariu.
"Nu am avut afaceri, firme. Singurele mele venituri s-au acumulat în timp şi provin din salarii din activităţile de profesor, jurnalist, arbitraj internaţional, expert în relaţiile internaţionale", a spus Severin.
"De aceea, este în primul rând interesul meu ca Parlamentul European să desfăşoare o verificare, sper eu obiectivă, corectă, profesionistă, pentru ca toate aceste lucruri să fie lămurite, inclusiv nevoia de protecţie a noastră, ca europarlamentari, împotriva unor asemenea manevre care au în spate cu adevărat bani mulţi, interese economice şi politice importante"’, a mai arătat Adrian Severin.
El a spus că a avut deja o discuţie cu preşedintele PSD, Victor Ponta, iar problema va fi clarificată în cadrul Biroului Permanent de luni.
Cât priveşte cei 12.000 de euro pe care i-a primit, Severin a spus că era vorba despre executarea unor servicii, care intrau în contract, de taxa de consultanţă.
"Eu nu aveam niciun interes sau motiv să negociez un contract, să cer o serie întreagă de amendamente, legate de ideea că informaţiile confidenţiale nu trebuie transferate, de faptul că eu sunt consultant politic, eram destul de tracasat de faptul că ei încercau să mă introducă în chestiuni concrete de tipul celor pe care le discutam şi din acest motiv le-am spus ca fiecare să-şi facă treaba lui. Şi aşteptam prima şedinţă a acestui birou de consultanţă pentru a clarifica toate aceste aspecte de detaliu".
Adrian Severin a relatat despre fapta în sine, aceea de a face parte dintr-un consiliu de experţi.
"O asemenea funcţie nu este incompatibilă cu funcţia de parlamentar şi este permisă de regulamentele Parlamentului European, conform Departamentului Juridic al Instituţiei", a spus Severin.
El a spus că toate activităţile din contract trebuiau să fie remunerate şi ele erau legale.
"Eu am înţeles ca o solicitare informală, colegială, de a permite promovarea unui anumit punct de vedere, aceasta este o cerere căreia nu i-am dat curs. Iar orice încercare de a se suprapune prestaţia mea în interiorul contractului cu prestaţia mea din afara acestuia nu este decât o mistificare a realităţii", a susţinut Severin.
Severin s-a referit şi la un film care a fost lansat pe piaţă pentru a se da credibilitate "acestei suprapuneri forţate, care nu este decât o făcătură şi o înscenare. Un filmuleţ în care sunt puse, cap la cap, discuţii scoase din diverse contexte, din care o singură idee încearcă să se degaje: aceea că eu am acţionat în sensul modificării legislaţiei europene contra cost din partea unei firme interesate, iar exact acest lucru nu s-a întâmplat".
Parlamentul European a decis să lanseze o investigaţie în urma informaţiilor apărute duminică în cotidianul britanic "The Sunday Times" potrivit cărora trei europarlamentari, printre care şi Adrian Severin, s-au declarat dispuşi "să-şi vândă serviciile" contra unor sume de până la 100.000 de euro unor jurnalişti ai publicaţiei menţionate ce pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby.
”Acuzaţiile făcute de The Sunday Times sunt grave şi Parlamentul European le ia în serios. Aşa cum vicepreşedintele PE Diana Wallis a anticipat în articol, Parlamentul a lansat acum o investigaţie privind aceste acuzaţii pentru a stabili cum s-au petrecut faptele integral. Materialul din investigaţia The Sunday Times este transmis Parlamentului European pentru a fi analizat atent”, a declarat şeful Serviciului de presă al PE, Jaume Duch.
"În funcţie de concluzii, Parlamentul European va acţiona rapid pentru a lua toate măsurile necesare. Parlamentul European nu poate accepta disfuncţionalităţi de natura celor presupuse de articolul în cauză şi va face tot ce este necesar pentru a se asigura că această chestiune este tratată rapid şi corect”, a spus, la rândul său, eurodeputata Diana Wallis, vicepreşedinte al PE.
Cotidianul britanic The Sunday Times a publicat un articol potrivit căruia trei europarlamentari, printre care şi Adrian Severin, s-au declarat dispuşi ‘să-şi vândă serviciile’ contra unor sume de până la 100.000 de euro unor jurnalişti ai publicaţiei menţionate care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby. Reporterii britanici au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar fi fost impulsionată de respectivii deputaţi. Trei dintre aleşi au acceptat: fostul vicepremier român Adrian Severin, fostul ministru sloven de externe Zoran Thaler şi un fost ministru austriac de externe, Ernst Strasser.
UPDATE: Adrian Severin s-a autosuspendat din BPN al PSD până la clarificarea situaţiei sale în PE
Europarlamentarul social-democrat Adrian Severin a decis luni să se autosuspende din Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD până la clarificarea situaţiei sale în Parlamentul European.
SURSA: Agerpres