mai valoroasa din ceea ce s-a construit in ultimii doi ani in Romania. Ce credeti ca o reprezinta?
Adrian Soare: Am ales o arhitectura sobra, austera, in care detaliile nu sunt mai mult decat necesarul, in dorinta de a merge spre abstract, spre arta. Spectacolul si frumusetea casei provin din calitatea spatiilor si din modul cum comunica intre ele. Fiecare arhitect aduce o nota personala si cred in genul acesta neo-modernist cubist de inspiratie mediteraneana si incerc sa ma joc cu materialele si cu spatiul liber prin care circula lumina, sa creez din nou niste spatii, niste metri cubi, nu metri patrati, niste spatii care sa fie personalizate, cu care sa te identifici.
Capital: Afirmati ca stilul casei poarta influente mediteraneene. Sa fie acest model mai potrivit pentru Romania decat ceea ce se construieste masiv in prezent?
Adrian Soare: Sunt intotdeauna cu un ochi spre ceea ce se intampla in Spania si Portugalia, care au explodat in ultimii ani din punctul de vedere al constructiei de case, pe fundalul dezvoltarii economice si pe fundamentul traditiilor din arhitectura, pe care le au de sute de ani. Imi indrept atentia spre Spania si Portugalia, ca mod de compunere a spatiilor interioare, ca stil de viata (pentru ca o casa creeaza inevitabil un stil de viata). Eu cred ca aceasta apropiere este posibila pentru ca avem materiale si sisteme care ne pot permite sa nu ne deranjeze frigul iernii, avem geam termopan, polistiren expandat si multe materiale care ne fac mai putin dependenti fata de clima.
Capital: Cum vedeti dumneavoastra piata actuala din Romania, spre ce se orienteaza clientii si cum credeti ca s-ar putea imbunatati calitatea cladirilor, din punct de vedere arhitectural?
Adrian Soare: Sunt cateva lucruri imbucuratoare. O tendinta inca timida este ca oamenii isi doresc mai mult decat metri patrati, isi doresc o calitate a proiectului si a executiei si aceasta este un lucru bun. De asemenea, observ ca au aparut pe piata materiale noi de constructie, pe care le folosesc si colegii nostri din tarile vestice. Sigur, va dura pana le vom invata, dar este bine ca le avem pe toate la indemana.
Partile mai putin bune sunt ca se construieste foarte mult foarte repede si fara respect fata de locul in care construiesti, fata de vecinatati si fata de caracterul orasului.
Capital: Cine este de vina pentru acest lucru?
Adrian Soare: Eu cred ca vina este impartita. Sigur, dintr-un simt deontologic, vina principala este a arhitectilor, pentru ca indiferent ce iti comanda un beneficiar poti incerca sa creezi o arhitectura de calitate, iar daca sunt prea mari compromisurile, se pot retrage. Sigur ca este si vina clientilor. Dar nu-i poti acuza pe clientii care-si doresc o casa asa cum stiu ei. Noi, arhitectii, trebuie sa stim mai bine decat clientii nostri ce inseamna o arhitectura de valoare. Nu le poti cere clientilor sa aiba cunostinte despre calitatea unui spatiu, despre ceea ce se face acum in Europa sau despre ce materiale se folosesc. El are niste dorinte, venite de undeva din subconstient, din ceea ce a trait pana acum, ceea ce a vazut sau au trait parintii lui si, practic, isi doreste o casa similara cu ceea ce a experimentat pana in acel moment.
Capital: Ati luat premiu pentru un proiect de casa. Ce alte lucrari ati executat si din ce domenii?
Adrian Soare: Un arhitect care lucreaza cu spatiu si lumina, poate aborda orice program de arhitectura. Am facut putine constructii, am mai multe amenajari interioare, cu una din ele am si fost nominalizat la ultima editie a bienalei. Sper ca de acum incolo sa fac cat mai multe constructii. In afara de aceasta locuinta premiata in acest an, mai am cateva proiecte in lucru, unele de case mai mici, cu buget mai restrans, si altele care sper sa rezulte ca niste obiecte de valoare.
Capital: Pentru a avea o casa valoroasa din punct de vedere arhitectural este neaparat nevoie de un buget mare?
Adrian Soare: Nu, nu neaparat un buget mare, ci un buget decent. Sigur, si cu un buget mic s-ar putea crea obiecte valoroase, dar un buget mic necesita un proiect mult mai atent gandit si ca urmare o pondere mai mare a proiectarii in bugetul respectiv.
Capital: Cat primeste un arhitect pentru proiectare?
Adrian Soare: Tarifele minime indicate de Ordinul Arhitectilor sunt in jurul a 6% din valoarea lucrarilor de constructie. Acest procent se imparte intre arhitect si inginerii care ajuta la proiectarea structurii si a instalatiilor. Aceste tarife se negociaza si depinde de talentul managerial al fiecarui arhitect. Eu personal am proiecte in care prevaleaza partea financiara si proiecte, in care speranta ca poate rezulta un obiect arhitectural de calitate.
Capital: Care este crezul profesional al arhitectului Adrian Soare?
Adrian Soare: Arhitectura este o arta, nu o meserie, arta cu cele mai mari implicatii asupra vietii noastre. Ideal este ca fiecare dintre noi sa traiasca in niste obiecte de arta, care sa ne reprezinte.

cea mai buna cladire din romania
Lucrarea Casa Plesca, din localitatea Mogosoaia, a impresionat juriul prin:
· stilul neo-modernist cubist, de inspiratie mediteraneana, care este caracterizat prin sobrietate, austeritate, „incalzite” de foarte multa lumina (care in timpul zilei patrunde din exterior, prin spatiile uriase vitrate)
· caracteristic ii este si faptul ca nu are „acoperis” in acceptiune traditionala, in sarpanta, ci are o invelitoare lineara, in terasa;
· calitatea spatiilor si modul cum comunica intre ele
· este un tip de arhitectura care respecta vecinatatile si nu le agreseaza
· creeaza o viata proprie spatiilor interioare, dar si curtii.

CV Arhitect Adrian Razvan Soare
Data nasterii: 1974
Studii: 1999, a absolvit Institutul de Arhitectura Ion Mincu
Ocupatie:
2000 – prezent: asistent universitar IAIM
2001: a fondat cabinetul de arhitectura Urbancult
Premii:
1997: Premiu II la Concursul National al Muzeului Memorial si de Rezistenta, din Sighetu Marmatiei
2001: Castigator al Premiului I al EUROPAN (concurs pentru tinerii arhitecti din Europa), editia a VI-a, Lamia, Grecia
2002: Mentiune la Bienala de Arhitectura, Bucuresti
2003: Nominalizat la EUROPAN, editia VII-a, Riga, Letonia
2004: Castigator al Premiului I, sectiunea Arhitectura Cladirii, Bienala 2005, Bucuresti