Medicul Adrian Streinu Cercel a vorbit recent despre campania de imunizare anti-COVID pe teritoriul României, explicând de ce persoanele care s-au vaccinat cu ambele doze pot să se infecteze în continuare sau să transmită mai departe boala.
De ce persoanele vaccinate se pot infecta în continuare? Adrian Streinu Cercel: Să nu ne mirăm că ni se întâmplă
În acest context, Adrian Streinu Cercel a punctat că vaccinurile anti-COVID sunt în continuare esențiale pentru a ne proteja în fața virusului.
„Trebuie să împărțim puțin apele pentru că se vorbește de vaccinare și se vorbește de infecții. Vaccinurile ne protejează pe dinăuntru și nu la nivelul mucoaselor.
Avem două tipuri diferite de apărare
Avem două tipuri diferite de apărare, la nivelul mucoaselor ne apărăm cu niște anticorpid e tipul imunoglobulină A, iar în interiorul nostru ne apărăm cu anticorpid e tipul imunoglobulină G. Diferența este foarte mare între ele. Vaccinul generează apariția acestui tip de anticorpi de tipul imunoglobulinei G.
Vaccinul ne protejează să nu facem forme de boală, dar nu ne protejează dacă renunțăm la mască, la măsurile de igienă personală, etc. Este posibil ca la nivelul mucoasei nazale să ne infecăm cu acest nou virus dar nu vom dezvolta forme severe de boală sau alte minunății”, a explicat Adrian Streinu Cercel.
De asemenea, medicul a mai precizat că vaccinurile sunt importante pentru a opri pandemia, deoarece infecțiile se pot transmite în continuare dacă populația este vaccinată doar parțial.
„Acest vaccin este o mană cerească pentru noi, dacă nu înțelegem acest lucru să nu ne mirăm că ni se întâmplă”, a conchis medicul Streinu Cercel.
Care sunt țările din UE care se află în coada clasamentului la vaccinări?
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Dana Spinant, a declarat joi că 54,7% din totalul adulților din UE au fost vaccinați complet. Totodată, UE a depășit Statele Unite la începutul acestei săptămâni în ceea ce privește proporția persoanelor care au primit cel puțin un vaccin, cu aproximativ 81 de doze de vaccin administrate acum la 100 de persoane din întreg blocul.
Totuși, diferențele între țări sunt mari. Astfel, Olanda și Finlanda au vaccinat complet mai mult de 82% și respectiv 78% dintre adulți. Doar 31% dintre oameni s-au vaccinat și cu rapelul în România, în timp ce în Bulgaria, mai puțin de 20% dintre oameni au primit chiar și o primă doză.