Medicul infecționist Adrian Streinu-Cercel a declarat miercuri, 27 octombrie, că proiectul de lege care introduce obligativitatea certificatului de vaccinare la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat, este greşit din punct de vedere conceptual şi ştiinţific. Din acest motiv, spune președintele Comisiei de sănătate din Senat, PSD va vota împotriva proiectului.
Adrian Streinu-Cercel se opune introducerii certificatului verde la locul de muncă: PSD va vota împotriva proiectului
Senatorul PSD este de părere că proiectul de lege este greşit atât din punct de vedere conceptual cât și ştiinţific, deoarece atât persoanele vaccinate cât şi cele nevaccinate se pot infecta cu COVID-19.
„Noi avem un procent de circa 60% din populaţie care s-a infectat cu SARS-CoV-2, au făcut o infecţie asimptomatică, nu figurează nicăieri şi nici nu se pot înregistra pe platformă, prin determinarea anticorpilor din deget. Este un test extrem de simplu, care poate fi făcut de medicul de familie şi medicul ar fi putut să aibă posibilitatea să urce aceste persoane pe platformă, pentru a beneficia de certificat verde.
Noi suntem cei care generăm discriminare prin vaccinare. Şi aşa au fost nevaccinişti care au creat probleme. Păcat că nu ne gândim la oameni şi nu ne gândim la rezolvarea acestei probleme”, a declarat Adrian Streinu-Cercel în plenul Senatului.
De asemenea, specialistul a subliniat că este de acord cu ceea ce spunea reprezentantul Guvernului, că 500 de persoane sunt răpuse în fiecare zi din cauza virusului.
„În vara aceasta nu s-a făcut niciun demers pentru a pregăti spitalele şi nicio achiziţie de medicamente pentru pacienţi. Să nu ne mirăm că se întâmplă acest lucru. PSD va vota împotriva proiectului”, a complet Adrian Streinu Cercel.
Lucian Romaşcanu întărește argumentul medicului infecționist
Totodată, liderul grupului PSD, Lucian Romaşcanu a subliniat că a existat un viciu de procedură în convocarea comisiilor din Senat care au dat raportul pe propunerea legislativă. Senatorul susține că au existat amendamente care apar în raport dar nu au fost votate în comisii.
„Raportul este semnat de cineva, cu bară la preşedinte. Trebuie semnat de un preşedinte care a fost la şedinţă. Avem probabil căi de atac la adresa acestui abuz, o să analizăm dacă vom merge mai departe, legea este pe de o parte necesară, pe de altă parte abuzivă. Am vrut ca media să ştie că în instituţia care face legi, legea se încalcă”, a transmis senatorul PSD.
În ce măsură transmit Covid-19 persoanele vaccinate?
Totuși, trebuie menționat că mai multe studii s-au aplecat recent, după cum scrie revista „New Scientist”, asupra chestiunii ce demonstrează că vaccinul scade semnificativ capacitatea de a transmite virusul altor persoane.
Sunt vaccinurile într-adevăr puţin eficiente pentru a evita răspândirea Covid-19, aşa cum putem citi cu regularitate pe anumite platforme? Nu, răspund mai multe studii care arată că în ciuda venirii variantei Delta, persoanele complet vaccinate sunt mai puţin susceptibile să infecteze alte persoane.
Un articol apărut pe 23 octombrie în revista „New Scientist” face bilanţul cunoştinţelor privind această chestiune, citând în special un studiu aflat în stadiul de pre-publicare pe platforma medRxiv şi făcut în Ţările de Jos, care a comparat rata de atac secundar (adică proporţia de contacte infectate de cazuri pozitive) într-un acelaşi focar între cazurile index vaccinate şi nevaccinate, pe baza datelor numite de contact tracing înregistrate de când varianta Delta a devenit dominantă şi ţinând cont de factori precum vârsta, notează Le Temps.