Profesorul dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național „Matei Balș” a explicat, la Antena 3, despre tratamentul pe care îl primesc pacienții diagnosticați cu coronavirus aflați în stare gravă.
Adrian Streinu Cercel a explicat că în momentul de față nu există medicamente care să facă minuni în adevăratul sens al cuvântului. Astfel, fiecare medicament are o limită a eficienței în acest moment, iar pacienții cu coronavirus pot avea nevoie de o perioadă de recuperare chiar și de două sau trei luni după infectare.
„Cei care fac Covid-19 pot să facă și determinări secundare la nivel encefal și să genereze encefalite, care apoi necesită perioade de recuperare de 2-3 luni de zile. Noi suntem într-un context epidemic cât se poate de larg în care toată lumea învață. Știm enorm de multe date, am putut să le coroborăm cu alte infecții virale care aveau un tablou asemănător”, a spus doctor Streinu Cercel.
Medicamentul Remdesivir, folosit doar pentru tratarea pacienților aflați în stare gravă
Streinu Cercel a spus că până acum, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, au fost tratați cinci pacienți cu medicamentul Remdesivir. Peste 100 de pacienți din diverse țări ale lumii, tratați cu medicamentul inovativ american, Remdesivir, care aveau forme grave de coronavirus, s-au vindecat. Până acum, au fost doar două excepții, două persoane în stare gravă au decedat. În rest, toți pacienții s-au vindecat într-un interval nu mai lung de o săptămână.
Cum a fost folosit medicamentul la Matei Balș
Cercel a arătat că la Institutul „Matei Balș” medicamentul a fost folosit doar pentru pacienții care au cazuri severe și necesită ventilație.
„Pe patru pacienți s-a folosit Remdesivir până acum și azi pe al cincilea. Sunt mult mai bine acum. Toate aceste terapii nu sunt spectaculoase, dar dacă obțin o îmbunătățire de 20% de pe o zi pe alta e wow.
Această terapie se dă numai la pacienți care sunt ventilați mecanic. Așa e protocolul la noi. Când va veni și protocolul de la OMS, atunci vom avea o administrare mai mare a acestui preparat. Dar în momentul de față, avem pe pacienți care sunt severi și care necesită ventilație. Avem doza completă pentru fiecare pacient în parte”, a conchis profesorul Streinu Cercel.