Cunoscutul avocat Adrian Toni Neacșu a vorbit despre modul în care magistrații respectă deciziile CCR privind prescripția. Potrivit acestuia, există zeci de hotărâri judecătorești în care acestea sunt ignorate.
Avocatul Adrian Toni Neacșu reacționează după ce în urmă cu câteva zile a apărut un articol publicat de Luju.ro în care se vorbește despre faptul că majoritatea curților de apel din țară ar fi pus în practică cele două decizii de prescripție ale CCR.
Menționăm faptul că este vorba despre deciziilor CCR 297/2018 și 358/2022 privind prescripția. Astfel, într-o postare pe pagina personală de Facebook, avocatul Adrian Toni Neacșu susține că la rândul să a numărat mai bine de 150 de hotărâri judecătorești în care au fost respectate cu strictețe deciziile CCR.
Câte instanțe respectă deciziile CCR privind prescripția?
În același timp, el a confirmat faptul că trendul majoritar este unul evident, însă există și câteva cazuri care nu pot fi trecute cu vederea. „Și eu am numărat peste 150 de hotărâri judecătorești în care s-a dat efect deplin Deciziilor CCR, trendul majoritar este evident”, scrie avocatul pe Facebook.
Mai exact, Adrian Toni Neacșu susține că a numărat și câteva zeci de hotărâri judecătorești, o parte dintre ele fiind chiar definitive, în care deciziile CCR privind prescripția au fost ignorate. Interpretarea lor a fost limitată, explică avocatul.
În acest sens, apreciatul avocat precizează că dacă ”unul din scopurile constituționale ale justiției în general este de a fi predictibilă, coerentă și egală pentru toți atunci el a fost ratat scandalos cu această ocazie”.
Efectele ignorării deciziilor CCR privind prescripția
Referitor la hotărârile judecătorești în care deciziile CCR au fost ignorate, avocatul susține că nu este vorba doar despre niște numere, ci este vorba despre viața unei persoane care ajunge să stea în spatele gratiilor pe nedrept.
„Totuși, există și câteva zeci de hotărâri judecătorești, unele chiar definitive, prin care deciziile CCR privind prescripția sunt ignorate, prin interpretarea lor limitată. Dacă unul din scopurile constituționale ale justiției în general este de a fi predictibilă, coerentă și egală pentru toți atunci el a fost ratat scandalos cu această ocazie. Justiția se află încă într-o nepermisă ‘schizofrenie’.
Ps Atunci când vorbesc despre hotărâri judecătorești în care deciziile CCR au fost ignorate poate părea doar o numărătoare contabilicească, dar pentru fiecare dintre acestea un om stă la închisoare deși nu ar trebui”, se mai arată în postarea avocatului Adrian Toni Neacșu.