Banca Naţională a României nu este parte în actul normativ care se va referi la măsura privind înjumătăţirea ratelor la bănci pentru o categorie a populaţiei, ci oferă doar consultanţă tehnică, a declarat, ieri, la TVR 1, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).
'Trebuie să înţelegeţi aşa despre Banca Naţională: că nu este parte în acest normativ (respectiv măsura privind compensarea prin credit fiscal care să permită înjumătăţirea ratelor la bănci pentru o categorie a populaţiei n.r.), oferă doar consultanţă tehnică. Banca Naţională a ţinut să aibă o colaborare foarte bună, plecând de la câteva cerinţe: 1. să fie (o măsură n.r.) opţională…Deci a fost dorinţa Băncii Naţionale să se scrie ^băncile pot, nu băncile trebuie^…În Ungaria băncile au fost obligate fără să se spună cine plăteşte, şi asta e lucrul cel mai grav, să dai o lege obligatorie, să nu spui cine plăteşte…trebuie să plătească întotdeauna, (pentru n.r.) că trebuie să ai o ieşire în economie…Nu s-a pus problema să se facă la noi ca în Ungaria…Băncile pot să facă, debitorii pot să facă, şi atunci se aşează la masă două părţi care pot…', a afirmat Adrian Vasilescu.
Potrivit acestuia, măsura se va aplica din luna aprilie a acestui an.
'Măsura asta se aplică din aprilie. Domnul Voinea (ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, n.r.) are nişte scheme care sunt discutate cu Fondul Monetar Internaţional, şi cu BNR-ul. Băncile comerciale probabil că vor intra într-o altă ecuaţie, era prea devreme să fie discutate, mai e timp până atunci. Măsura asta trebuie să mai se discute aşa: va fi ordonanţă de urgenţă sau va fi lege, va trece prin Parlament…prin ordonanţă de urgenţă vine mai repede, prin Parlament..mai sunt şi alte voci… s-ar putea să intervină anumite schimbări', a mai spus consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României.
Vasilescu consideră, totodată, că Guvernul – şi în special Ministerul de Finanţe – va avea în primul rând o misiune foarte complicată, din punct de vedere al comunicării.
'Guvernul – şi în special Ministerul de Finanţe – va avea în primul rând o misiune foarte complicată, din punct de vedere al comunicării, pentru că şi debitorii, şi băncile vor trebui să înţeleagă bine care este punctul de atractivitate, cu ce îi serveşte măsura asta, pentru că dacă nu apare un punct de atractivitate…trebuie să se stabilească foarte limpede criteriile şi să fie comunicate limpede, astfel încât şi debitorul şi banca să înţeleagă ce avantaje au…Din punctul meu de vedere e atractiv…dar băncile încă nu ştiu dacă e atractiv sau nu …în al doilea rând, eu cred – din răspunsurile pe care le-au dat unele bănci – cred că nu au înţeles bine despre ce e vorba…pentru că presa a mers la bănci, a întrebat, băncile au spus: ^nu ştim – nu cred că ne atrage^, unele bănci au spus: ^da – e interesant^', a precizat Vasilescu.
Consilierul Guvernatorului BNR susţine, totodată, că Ministerul Finanţelor s-a adresat Băncii Naţionale când a început demersurile pentru crearea acestei măsuri.
'Ministerul Finanţelor nu are acces în bănci, nu putea să vadă care sunt cei 900.000 şi care este situaţia lor…important este că (măsura n.r.) nu s-a dus către cei care au restanţe mai mari de 90 de zile, deci care sunt deja aproape de încetare de plăţi…acei 900.000 aleşi pentru acest eşantion nu sunt cei care au intrat în încetare de plăţi, dar foarte mulţi gâfâie…deci Banca Naţională şi sistemul bancar în general este interesat ca aceşti 900.000 de oameni să intre în schemă, să nu ajungă în încetare de plăţi, să fie salvaţi. Mai e ceva, dincolo de faptul că este totul opţional, se discută caz cu caz…În primul rând, băncile spun că e o cerere de credite în scădere, populaţia spune că: ^Domne, a fost scump creditul^, dar acum creditul începe…dobânda la credite începe să vină în jos…mai ales la lei a scăzut foarte mult…problema pentru bănci în momentul de faţă este că au foarte multă lichiditate. Cum a spus Guvernatorul astăzi (joi, n.r.), mai e un vagon de lei la Banca Naţională, pe de o parte în contul Trezoreriei, al Ministerului de Finanţe, pe de altă parte în partea de rezerve minime obligatorii. Şi iată că banii aceştia totuşi nu ajung în credite pentru că băncile n-au încredere… e o inhibiţie în momentul de faţă…', a încheiat Vasilescu.
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că Executivul va adopta o Ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.
Măsura va intra în vigoare de la 1 aprilie şi de ea vor putea beneficia cei care nu au restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare.
Sursa: Agerpres