“Băncile din România cu capital grecesc sunt toate solide. Acţionarii din Grecia de la banca mamă vor fi cu ochii în patru să nu piardă pământul de stabilitate din România. Băncile din Grecia au trimis, de-a lungul mai multor ani, bani mulţi în România. Aceştia sunt împărţiţi la români sub formă de credite, pe 20-30 de ani. Nu este nimeni nebun să plece şi să lase banii aici” a spus Vasilescu.
Referindu-se la declaraţiile făcute de şeful Misiunii FMI pentru România privind creditarea în România, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu a spus că Jeffrey Franks nu a vorbit despre românul de rând, ci s-a gândit că România s-ar putea să ia credite mai scumpe de pe pieţele internaţionale, în urma efectelor pe care le-ar putea avea în regiune situaţia din Grecia.
“Noi şi grecii nu avem nimic în comun”, a subliniat Vasilescu, lăsând să se înţeleagă că turbulenţele actuale din Grecia nu vor afecta România.
Premierul grec, Giorgos Papandreou, s-a angajat, miercuri, să facă totul “pentru a evita intrarea ţării în încetare de plăţi”, cu puţin timp înainte de un vot crucial în Parlament asupra unui nou plan de austeritate cerut de Uniunea Europeană (UE) pentru a evita falimentul Greciei.
“Nu există un plan B” pentru salvarea Greciei în afară de adoptarea acestui plan, a subliniat Papandreou la tribuna Parlamentului. “Să facem totul pentru a evita în ţară ceea ce ar însemna o încetare de plăţi”, a subliniat premierul grec, referindu-se la riscul neplăţii salariilor şi a pensiilor.
Ulterior, planul de austeritate a fost adoptat de parlamentul din Grecia, cu 155 de voturi pentru.
Demonstraţii ample împotriva planului de austeritate anunţat de Guvern, cu ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie, au fost declanşate, la Atena, pe 28 iunie.
Sursa: Agrepres