‘În comentariile mele din presă am ghicit, ca să spun aşa, că ne îndreptăm spre o inflaţie de 5%. Să nu încărcăm glasul de emoţie şi panică, să nu uităm totuşi că economia este în valuri, cu fluxuri şi refluxuri continue. Trebuie să înţelegem că nu mergem spre vremuri bune, în plan global, lumea va fi mai tristă, mai grea şi nu ştim când vom ieşi din criză. Fondul Monetar Internaţional vorbea de zece ani de criză şi au trecut doar patru. Ciclul economic în care am intrat va dura până în 2052 şi nimic nu va mai fi ca înainte. Intrăm într-un nou ritm al creşterii’, a declarat Adrian Vasilescu.
Acesta a subliniat că, în ceea ce priveşte evoluţia anuală a inflaţiei, în mai 2011 aceasta ajunsese la 8,41%, iar de la acel nivel a coborât la 1,79% în luna mai a acestui an.
‘În luna mai vorbim despre nivelul minim al inflaţiei din ultimii 22 de ani. Întrebarea este: am ajuns la o economie atât de performantă, ca să avem cea mai bună inflaţie din Uniunea Europeană? A fost un efort susţinut, dar alimentele s-au scumpit, lucru care se întâmplă în toată Europa. Nu avem motive de panică şi de emoţie’, a explicat consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României.
Acesta a precizat că cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la fasole, cartofi, citrice, ulei, carne, ouă şi carburanţi, gaze, apă, canal şi salubritate.
‘Nu sunt pericole să ajungem la scumpiri de alimente, aşa cum anunţă unii analişti, de 15 – 20%, pentru că astfel consumul s-ar reduce, iar producătorii ar ieşi din piaţă’,a explicat Adrian Vasilescu.
Consilierul a mai arătat că există o creştere foarte mare a inflaţiei la nivelul lunii septembrie faţă de august 2012, cu 1,18%, în noile condiţii, însă un astfel de nivel nu a mai fost atins din lunile ianuarie – februarie 2011, când inflaţia a fost de 0,77%, aprilie 2011 – 0,66% şi februarie 2012 – 0,64%.
‘Vorbim de noi condiţii, dar în acelaşi timp trebuie să observăm că preţul pâinii, foarte importantă ca punctaj în calcul, a crescut cu doar 0,97%, iar medicamentele au crescut cu doar 0,04%, la energie electrică şi termică preţurile nu s-au mişcat, iar la telefonie şi plata la cazare preţurile au scăzut. Avem doar 13 din mii de produse din coş care au dus la o inflaţie de peste 5%’, a explicat Adrian Vasilescu.
Rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,33% în luna septembrie 2012, de la 3,88% nivel înregistrat în luna anterioară, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În septembrie, preţurile au crescut cu 1,18% faţă de august, pe fondul scumpirii alimentelor cu 2,27% procente şi a produselor nealimentare cu 0,62%. De asemenea, preţurile serviciilor au crescut în septembrie cu 0,41%.
Rata medie lunară a inflaţiei în primele nouă luni luni a fost de 0,4%, faţă de nivelul de 0,2% consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
SURSA: Agerpres