Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, este de părere că dominanta inflaţionistă în România, din vara anului trecut şi până în prezent, este determinată de scumpirea mâncării și crede că asta produce nemulţumire în rândul populaţiei.
Din ianuarie 2021 şi până în vara anului trecut dominanta inflaţionistă în ţara noastră a fost determinată de preţul energiei, dar în prezent acesta a scăzut a afirmat marţi, la Prima News, Adrian Vasilescu.
“Inflaţia este un fenomen care loveşte puternic populaţia, loveşte gospodăriile populaţiei şi foarte multă lume este nemulţumită.
De asemenea, pentru analişti e un prilej de a arunca săgeţi la Banca Naţională. Opinia publică din România înţelege că Banca Naţională a avut realizări importante.
Cred că este important să subliniem că în vara anului trecut, s-a schimbat amprenta inflaţiei în România, că din ianuarie 2021 şi până în vara anului trecut, dominanta inflaţionistă din România a fost determinată de preţul energiei”, a spus consilierul guvernatorului BNR.
„Cozile” prețurilor din trecut au rămas
Vasilescu a spus că din vara anului trecut, prețurile din energie au revenit pe „zero”. „Preţurile la energie au influenţat preţurile mărfurilor nealimentare. Ei bine, în vara anului trecut, preţurile energiei au venit la zero pe lună, pentru că sunt două tabele care se dau întotdeauna: preţul anual şi preţul lunar.
Preţurile anuale la energie au rămas cu cozile din trecut, care atârnă greu şi acum, dar din vara anului trecut şi până acum preţurile lunare au fost pe zero şi la gaze, şi la electricitate, şi la energia termică”, a explicat Adrian Vasilescu.
Inflația la alimente este dublă
El a menţionat că preţurile la alimente au crescut. “S-au scumpit însă preţurile la alimente. Din vara anului trecut şi până acum dominanta inflaţionistă în România este determinată de scumpirea mâncării.
Şi bineînţeles că asta produce enervare şi nemulţumire în gospodăriile populaţiei, pentru că acolo se simte imediat, acolo se simte preţul că e în urcare la mâncare.
Lunile din anul acesta, şi ianuarie şi februarie, dar mai ales aprilie şi mai au arătat şi aici unele încetiniri, dar în continuare rata inflaţiei la preţuri alimentare este dublă faţă de rata inflaţiei la preţuri nealimentare.
Deci bătălia acum se duce cu preţurile alimentare, cu costul mâncării. Asta e bătălia importantă în România şi Banca Naţională a lăsat nu întâmplător, din ianuarie nu a mai intervenit la rata dobânzii, nu s-a mai mişcat rata dobânzii din ianuarie şi acum suntem în prag ca până la sfârşitul acestui an să ajungem dacă rămâne rata la 7% vine şi inflaţie la 7% şi o să vedem o egalizare.
Asta va contribui esenţial la scăderea inflaţiei în anul viitor, când sperăm să ajungă la 4,5%. Şi nemulţumirea atunci o să scadă şi ea”, a transmis Adrian Vasilescu.