Adrian Vasilescu: Prin acordul interguvernamental de vineri, s-a stabilit cel de-al doilea pilon al UE, stabilitatea fiscală

Summit-ul de vineri a liniştit lucrurile din punct de vedere psihologic, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, într-o emisiune la Realitatea TV.

Vasilescu a declarat că nu este exclusă varianta unui alt summit european sau a altor măsuri până la sfârşitul anului şi a adăugat că deficitele bugetare mari şi datoriile suverane sunt marile probleme ce ameninţă euro.  Consilierul guvernatorului BNR a mai precizat că dacă s-ar fi întâmplat ceva cu zona euro şi România ar fi fost grav afectată.

„Eu cred că e un început, vom vedea mai multe măsuri, s.ar putea ca până la sfârşitul acestui an să mai vedem un summit, să mai vedem idei, să mai vedem măsuri care vor fi luate. Pentru că acuma s-a făcut un început, practic s-a plecat de la ideea că două bombe cu ceas ţăcăneau lângă moneda euro: datoriile suverane ale unor ţări din Uniunea Europeană şi în special din zona euro şi deficitele bugetare mari. România n-are nici datorie suverană mare, nici deficit mare, prctic aseară ar fi putut să stea liniştită. Şi totuşi, România a votat între cele şase ţări, s-au aliniat Pactului de stabilitate fiscală – că asta s-a întâmplat astă-noapte, s-a semnat un patc de stabilitate fiscală – şi România a aderat, deşi n-avea probleme, pentru că dacă se întâmpla ceva cu Uniunea Europeană şi se întâmpla ceva cu zona euro, noi am fi fost loviţi foarte puternic”, a precizat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului a comparat Uniunea Europeană cu o masă cu trei picioare, în care primul pilon este moneda europeană, cel de-al doilea stabilit vineri, este stabilitatea fiscală, iar cel de-al treilea, şi anume competitivitatea încă lipseşte.

„Pactul de astă-noapte are sens să întrunească, să completeze stabilitatea europeană. În ce sens? Gândiţi-vă la o masă care are trei picioare. O masă cu trei picioare este o masă stabilă. Uniunea Europeană era o masă cu un singur picior, monede unică europeană, care era numai pe 17 segmente şi 10 segmente rămâneau în instabilitate. Mai e nevoie de un pilon şi astă seară, aseară s-au pus bazele acestui pilon, şi anume, deci al doilea pilon, stabilitatea fiscală. Şi mai e nevoie şi de un al treilea pilon, care înseamnă competitivitatea, pentru că fie şi cu monedă unică, fie şi cu stabilitate fiscală, fără al treilea pilon, competitivitate, Uniunea Europeană nu va juca un rol important în viitorul apropiat şi îndepărtat şi foarte îndepărtat”, a susţinut Adrian Vasilescu.