„Schimbarea din Statele Unite ale Americii pune foarte multe probleme aici în Estul Europei. În primul rând, ieri s-a spus că cel mai bun documentar despre întâmplările din America este cel facut de BBC, iar în documentar BBC explică cum dacă Trump nu ar fi ieșit președinte, jumătatea din populatia Americii ar fi urmat să-și găsească alte țări. Noi spunem că dacă Trump a câștigat, jumătate de planetă probabil trebuie să-și găsească altă planetă. Nu indrăznesc să fac previziuni, tot ce pot spune e că suntem în fața unor necunoscute. Poate că alegerea lui a marcat o granița de sistem”, spune Adrian Vasilescu, Consilier Guvernator BNR.
„Ne trezim in fata unui nou ciclu istoric cu un deficit de analiza. Cred ca trebuie să gândim multe lucruri în această țară. Dacă ne uităm, noi suntem a 7-a țară din punctul de vedere al populației din Uniunea Europeană, din 28 de țări. Suntem a 17-a țară din punctul de vedere al PIB-ului nominal și suntem a 27 în ceea ce privește puterea de cumpărare. 17 și 27 nu ne onorează oricât am vrea noi să găsim alte formule ca să vedem ce se întâmplă cu țara noastră în Europa noastră”, a mai spus el.
Conform declarațiilor sale, dacă aruncăm o privire asupra trecutului, în 1913 a fost publicat un top al țărilor din Uniunea Europeană cu ponderea în PIB-ul mondial. Cei care au făcut atunci analiza au luat 19 țări din Europa care contau din punct de vedere economic. „Romania era printre ele și ocupa locul 11 cu 0,80% pondere în PIB-ull mondial. Vorbim de anul 1913, atunci când România nu era România mare, nici România de astăzi, era o fâșie de pământ între munții Carpați și Dunăre. Și ocupa locul 11 în Uniunea Europeană”, încheie Adrian Vasilescu.